Miksi en pääse eroon makeanhimosta?

Suklaalevy keittiön kaapissa ei jätä sinua rauhaan, kunnes olet tuhonnut sen viimeistä murua myöten. Käsi ylös, jos kuulostaa tutulta. Tai lupaatko itsellesi ostaa irtokarkkeja “vain kourallisen”, mutta huomaat käveleväsi kaupasta jättisäkki kädessä? Vain onko tapanasi pinnistellä itsekurin voimalla koko viikko, ja viikonloppuna palkita tuo sinnittely herkkuvuorella – olihan mennyt viikko stressaava ja terveelliset elämäntavat voi aloittaa taas sinä kuuluisana ensi maanantaina.

Mutta kuten tiedetään, sokerihumalan jälkeen seuraa morkkis, itsesoimaus ja paha olo. Tiedät ja tunnet, ettei liiallinen sokeri tee sinulle hyvää, mutta jostain syystä se huutaa sinun nimeäsi jokaisen kulman takana. Tiedät myös sen, mitä lautaselta tulisi löytyä sokerin, piilosokerin, valkoisten jauhojen ja niistä valmistettujen tuotteiden sijaan, mutta terveysoppi ei paljon auta, kun herkkuhimo iskee…

TM 1

Olotila on jatkuvan sokeripommituksen myötä ikävä; edestakaisin sahaava verensokeri, suoliston bakteerikannan epätasapainotila, turvonnut vatsa, salakavalasti ylöspäin hiipivä elopaino, jatkuva väsymys, eloton iho, levoton ja ärtyisä mieli… listaa voisi jatkaa.

Kiitos riittää!

Niin totesin itse aikoinaan, kun sokerikoukku ajoi minut päivästä toiseen nopeiden, ravinnetyhjien kaloreiden äärelle. Irtokarkit olivat suurin heikkouteni, mutta makeanhimon nostaessa päätään mikä tahansa rasvaton herkku toi helpotuksen. Kyllä, luit oikein. Tuohon aikaan takaraivooni oli iskostunut valloilla oleva rasvakammo, jonka myötä olin oppinut bongaamaan tuoteselosteista rasvan kiinnittämättä huomiota lisättyyn sokeriin – tai tuotteen laatuun ylipäätänsä.

Ei ihme, että sokerihammasta kolotti! Mutta ei kolota enää. Kyse ei ole rautaisesta itsekurista tai siitä, että kieltäisin itseltäni herkuttelun ja eläisin mauttomalla ja ilottomalla ruokavaliolla. Itse asiassa herkuttelen joka päivä – niin ruoalla kuin elämällä. Sokeri sen sijaan kykenisi parhaimmillaankin toimimaan vain hetkittäisenä piristysruiskeena tai lohtuna. Ei ratkaisuna.

TM 2

Kuuluuko kiitos karkkilakoille? Ei. Päinvastoin.

Yksikään aloittamani karkkilakko ei päättynyt hallittuun suhteeseen sokerin ja minun välillä. Enkä yhtään ihmettele, jos ne eivät ole sinullakaan toimineet. Lakot kun eivät tuo pysyviä tuloksia. Piste.

Mikä sitten tuo?

Vaikka joka suunnasta tulevat vinkit niin väittävät, ei makeanhimo lähde pysyvästi erilaisin kikka kolmosin. Ei lakoin. Ei pikakuurein. Ei kieltämällä eikä hammasta purren itsekurin kanssa taistellen. Kyseisiä keinoja näkyy kyllä tarjottavan jopa ammattilaisten taholta, joten en ihmettele, jos olet niihin tuloksetta tarttunut.

Makeanhimon voittaminen edellyttää, että tartut makeanhimon syihin. Ruokavaliomuutokset ovat yksi osa ratkaisua, mutta makeanhimon sammuttaminen tulee nähdä laajemmin; monien elämäntapojen ja valintojen seurauksena ja yhteisvaikutuksena.

On ymmärrettävä, mistä makeanhimo johtuu ja miksi sokeria syödään liikaa, vaikka järjen ääni sanoo muuta. Se on ainoa keino saada makeanhimo oikeasti hallintaan jojoilun ja kuureista toiseen poukkoilemisen sijaan.

TM 4

Makeanhimosta voi päästä eroon. Sen eteen on tehtävä työtä – aivan kuten minkä tahansa elämäntapamuutoksen tai uuden asian opettelemisen, mutta se myös palkitsee.

Olen onnellinen, jokaisen muutoksen tehneen puolesta, sillä tiedän, miten merkittävästä asiasta on kyse. Tässä muutama kokemus asiakkailtani:

”Olo on kevyempi, puhdistunut ja tasapainoinen. Ei ole tullut sellaista ärtymystä tai mielialojen vaihtelua mitä tuli usein kun napsin välipalaksi jotain sokeripitoista. Olen oppinut kuuntelemaan kehoani paremmin. Parasta oli Leeni ja hänen asiantuntemuksensa. Kurssi oli monipuolinen ja hyvin tehty. Huomasi, että aiheeseen oli perehdytty kunnolla. Suosittelen kaikille, joilla makeanhimo karkaa helposti käsistä. Ja heille, jotka haluavat pitää itsestään parempaa huolta. Kiitos, kurssi oli koko rahan arvoinen!”

– Laura, 31 vuotta

”Olen pirteämpi, iho on jotenkin kimmoisampi (ehkä turvotus ja pöhötys on hävinnyt), kehotietoisuus on kasvanut, alan vähitellen päästä sinuiksi suolistoni kanssa. Olen ollut ilman karamellia koko ajan ja sokerisia tuotteita syönyt todella vähän. Yksi tärkein oppi oli ymmärrys sille, miksi karamelleista salmiakki on ollut minulle “the Thing”.

– Minna, 48 vuotta

“Mieli on selkeämpi ja kehossa on ikään kuin puhtaampi olo. Parasta kurssissa asiantunteva ja monipuolinen opastus, jota oli juuri sopivasti. Kiitos, että teet tätä työtä!”

– Nainen, 44 vuotta

TM 3

Jos sinusta yhtään tuntuu, että nyt on aika karsia liiallinen sokeri ja sammuttaa sitkeä makeanhimo. Katso nämä:

Sokeriton kauppareissu -opas maksutta

Eroon makeanhimosta – syö paremmin -valmennus

Muiden kokemuksia makeanhimosta irtautumisesta

Eroon makeanhimosta – näin vapaudut sokerikouksuta -kirja

♥ Leeni

Seuraa minua myös: InstagramissaFacebookissa ja Bloglovinissa

Tags:

Share Post

Samankaltaisia artikkeleita

Lataa maksuttomat
oppaat omaksesi!