Kurkuma on maustekaapin aarre

Nyt mars maustekaapille katsomaan, löytyykö sieltä kultainen aarre. Jos kurkuma on ollut keittiössäsi harvinainen vieras, on se aika nostaa parrasvaloihin.

Inkiväärikasvien heimoon kuuluvan kurkuman lääkinnälliset ominaisuudet on tunnettu intialaisessa ayurveda-perinteessä ja kiinalaisessa lääketieteessä jo vuosituhansia. Viimein myös meillä Pohjolassa on herätty tämän kultaisen rakkauden kutsuun.  Eikä suinkaan perusteitta.

Kurkuman vaikuttava aine on kurkumiini, jonka on tutkimuksissa osoitettu lievittävän merkittävästi kipua ja tulehdusta. Kurkumiinista voi saada apua myös korkeaan kolesteroliin, ruoansulatusvaivoihin ja verihyytymien ehkäisyyn. Kurkuman antioksidanttipitoisuus on huikea, ja sillä on antikarsinogeenisia ja bakteerien kasvua estäviä ominaisuuksia. Tutkimuksissa on myös havaittu kurkumiinin aiheuttavan syöpäsoluissa solukuolemaa, mikä on saanut myös länsimaisen lääketieteen kiinnostumaan tästä luonnonlääkkeestä.

Vuoden 2010 rohdoskasviksi valittu kultakimpale lienee siis ansainnut paikkansa myös sinun keittiössäsi. Kurkuman aromaattista ja hieman kitkerää makua suosittelen lähestymään yksinkertaisten reseptien kautta. Ei siis tarvitse olla intialainen mestarikokki, jotta saa tämän raaka-aineen maistumaan.

Oheisella reseptillä onnistut varmasti. Lempeät juurekset ja pikantti kurkuma täydentävät tasapainoisesti toisiaan. Pisteenä iin päälle sekaan rouhittu mustapippuri moninkertaistaa kurkuman terveysvaikutukset!

Kurkumakeitto

Kultainen sosekeitto

½ sipuli
1 rkl kylmäpuristettua oliiviöljyä tai voita
1 tl kurkumaa
7 dl vettä
4 porkkanaa
1 keskikokoinen palsternakka
2 perunaa
1 tl korianteria
1 tl mustapippuria
1 tl suolaa

Kuori ja pilko sipuli. Kuullota hetki öljyssä/voissa ja lisää kurkuma. Lisää kuoritut ja lohkotut porkkanat, palsternakka ja perunat. Kaada vesi päälle ja keitä juurekset kypsiksi. Lisää loput mausteet ja soseuta samettiseksi.

 

Tämä keitto lämmittää ihanasti alkutalven pakkasissa!

♥ Leeni

5 Responses to Kurkuma on maustekaapin aarre

  1. […] Myynnissä oli myös kurkumalla terästetty versio, mutta päätin pitäytyä naturalissa. Kurkumallahan on rohdosmaisia ominaisuuksia, mutta hyödynnän ne mielummin sisäisesti käytettynä. Voiteen keltaisen pigmentin kun epäilin olevan vaalealle hipiälleni vähän liikaa. Jos kurkuman rofosvaikutukset kiinnostavat, olen niistä kirjoitellut täällä. […]

    • Tuota tosiaan jotkut tahot suosittelen, mutta itse en ole edes kokeillut. Kurkuma jättää niin tehokkaasti tahroja, että arveluttaisi harjata sillä hampaita.