Vinkkejä hehkuvaan ihoon

Kukapa ei haluaisi kuulasta ja tervettä ihoa? Tyypillisesti kiinnitämme valtavasti huomiota siihen, millä voiteilla ihoa ravitsemme unohtaen, että kauniin ihon perusta on terveissä elämäntavoissa. Iholla on tärkeä tehtävä kehon aineenvaihdunnassa, ja sen läpäisee päivittäin valtava määrä elimistöömme kertyneitä kuona-aineita. Ei siis ole aivan sama millaisella tolalla ihosi sisäinen ravitsemus on.

Ravitseva ruokavalio ja tasapainoiset elämäntavat hoitavat kehoa ja mieltä kokonaisvaltaisesti ulkoinen kauneus mukaan lukien. Ja mikäpä sen suloisempi palkinto kuin hehkuva iho! Tässä lista omista suosikeistani, jotka tuovat elinvoimaa iholle ja siinä sivussa hyvinvointia koko keholle.

face

Hyvät rasvahapot
Ihosi rakastaa omega-3 rasvahappoja. Ne auttavat puolustautumaan tulehdusta vastaan ja ovat tärkeä ravinne sekä kuivalle että rasvaiselle iholle. Lisää siis ruokavalioosi saksanpähkinöitä, sardiineja, lohta (ei Itämerestä!) sekä pellavan- ja chiansiemeniä. Helpoiten turvaat riittävän annoksen ottamalla laadukkan omega-3 –valmisteen päivittäiseen käyttöön.

Puhdas vesi
Kasvojen pesua harva unohtaa, mutta iho tarvitsee vettä myös sisältä päin. Huolehdi siis joka päivä riittävästä veden juomisesta. Voit kokeilla myös yrttiteetä, kuten kamomillaa, aloe veraa ja kehäkukkaa.

Vesi

Mantelit
Sisältävät runsaasti iholle tärkeää E-vitamiinia. Voit valmistaa kauneusjuoman sekoittamalla blenderissä 3 dl yön yli liotettuja manteleita ja litran raikasta vettä. Lopuksi kaada seos tiheän siivilän läpi. Tuloksena on herkullista mantelimaitoa, jonka voit halutessasi maustaa esimerkiksi kanelilla.

D-Vitamiini
Tämä supervitamiini on viimein päässyt ansaitsemaansa arvoon. D-vitamiinin vaikutus ulottuu lähes jokaiseen kehon kudokseen ja elimeen – iho mukaanlukien. Ruoasta D-vitamiinia on lähes mahdotonta saada riittävästi, jos ei lapa lautaselle päivittäin suurehkoa annosta rasvaista kalaa. Vahva D-vitamiinilisä onkin tarpeen etenkin pimeään vuodenaikaan, jos haluat päihittää D-vitamiinivajeen, joka on siis yleisin ravitsemuksellinen puutoksemme.

Vihreät lehtivihannekset
Vihreän voimaa ei voi tarpeeksi korostaa. Vihreät lehtivihannekset ovat kasvisten valioliigaa. Iholle ne tarjoavat tärkeitä mineraaleja, kuten sinkkiä, rautaa, magnesiumia ja potassiumia.

Värikkäät kasvikset ja marjat
Vihreällä pääsee jo pitkälle, mutta saadaksesi riittävästi iholle tärkeitä antioksidantteja, tulee lautasellesi päätyä kasviksia kaikissa väreissä. Valitse kasvikset kauden mukaan ja suosi luomua. Antioksidantit suojaavat soluja vanhenemiselta vähentäen kehon hapetusstressiä. Pysy kuulolla, tästä aiheesta on tulossa oma postauksensa!

 


Maitohappobakteerit
Ihon kunto on suorassa yhteydessä suoliston kuntoon. Puutteellisesti toimiva ruoansulatus ja suolistobakteerien epätasapaino heikentää kuonan poistumista kehosta, joka näkyy ihossa epäpuhtauksina, sameutena ja ennenaikaisina ryppyinä. Huolehdi, että saat ravinnosta suolistoa tukevia maitohappobakteereja. Hapankaali on oma suosikkini, mutta myös päivittäinen probioottilisä on useimmille paikallaan. Kiinnitä huomiota laatuun, mikä tarkoittaa riittäväsi bakteereja useasta eri kannasta. Bakteerien on myös säilyttävä elävinä vatsahappojen läpi, jotta ne pääsevät vaikuttamaan oikealla tavalla.

Rentoutuminen ja uni
Viimeisimpänä ja tärkeimpänä: nuku riittävästi ja vähennä stressiä. Kauneusunet eivät auta, jos unirytmi on pielessä ja uni on jatkuvasti riittämätöntä. Unen aikana keho rakentaa ja korjaa kudoksia uudistaen myös ihoa. Samaan tapaan stressaaminen heikentää terveyttä. Pitkään korkealla pysyvä stressihormoni kortisoli saa ihon menettämään kimmoisuutta ja kykyä imeä itseensä kosteutta sekä ravinteita. Stressi altistaa myös tulehduksille.

Näistä askeleista ihosi kiittää. Aloita jo tänään, niin ehdit ladata huhtikuuhun ihan uutta hehkua!

♥ Leeni

 

 

4 Responses to Vinkkejä hehkuvaan ihoon

  1. Ajankohtainen postaus, kiitos!
    Ihoni talven jälkeen kuiva ja hehku on tarpeen. Olen yrittänyt rasvata ihoani kiitettävästi, mutta ruokavalion merkitystä en ole ajatellut.

  2. […] Viime postauksessa vinkkasin mantelimaidon ihoa hellivästä ominaisuudesta. Tässä vielä kuvalliset ohjeet, kuinka taikoa herkullista mantelimaitoa kotona helposti ja nopeasti. Sama menetelmä soveltuu muidenkin pähkinä- tai siemenmaitojen valmistukseen. […]