Viiden tähden salaatti

Olet ravintolassa ja haluat valita ”jotain terveellistä”. Päädyt salaattiin, koska ajattelet,  että sehän jos jokin, on terveellistä ja kevyttä. Ravintolasta lähtiessäsi olet edelleen nälkäinen ja toteat, etteivät kasvikset maistu ravintolassa sen paremmilta kuin kotona. Mutta on kai vain kärvisteltävä, kun olet päättänyt pitää linjan kevyenä ja syödä vähintään puoli kiloa kasviksia päivässä.

Tai sitten ei. Salaattiin pätee sama kuin mihin tahansa ruokaan; pieni panostus raaka-aineisiin kannattaa. Ei, se ei tarkoita enempää vaivaa, vaan vain hieman mielikuvitusta – toisin sanoen jotain muuta kuin nuupahtanutta jäävuorisalaattia, tomaattia ja kurkkua. Kun koostat salaatin hyvin, juurtuu se ruokavalioosi ihan itsestään, eikä pakkosalaatista ole enää tietoakaan.

Tässä maukkaan, täyttävän ja ravinteikkaan salaatin ABC. Testaa kesäkauden alun kunniaksi. Suosio on taattu.

Salaattipohja
Tämä on tärkein, kun salaatista kerran on kyse. Skippaa suosiolla kaikki vaaleanvihreä ja valitse lautaselle esimerkiksi tammenlehvää, pinaattia, rucolaa, lollo rossoa, roomansalaattia, bataviaa tai vuonankaalta. Tummanvihreä väri on hyvä indikaattori mausta ja ravinteista. Tästä postauksesta voit lukea lehtivihreän terveysvaikutuksista. Kokeile myös yhdistää salaattilajeja keskenään, jolloin saat lautaselle kauniisti vihreän eri sävyjä.

Proteiinin lähde
Proteiini tekee salaatista ruokaisan ja vähentää ”pupunruoka -efektiä”. Kasvissyöjille pähkinöitä, papuja ja linssejä (myös idätettyinä). Sekasyöjille hyvälaatuista lihaa, kalaa, kananmunaa tai juustoa. Unohda marinoidut versiot ja satsaa puhtauteen.

Hyvät rasvat
Ilman rasvan lähdettä salaatti jää kuivaksi ja liian kevyeksi. Rasva mahdollistaa vitamiinien imeytymisen, ja myös keventelijät tarvitsevat rasvojen tärkeitä ravintoaineita. Suosi laadukkaita kylmäpuristettuja öljyjä. Oliiviöljy käy kaikkeen, mutta vähän villimpänä päivänä voi salaattiin lisätä avokadoöljyä tai erilaisia siemenöljyjä, kuten hampun- tai kurpitsansiemenöljyä. Rasva-aiheesta lisää tulevassa postauksessa, joten pysy kuulolla.

Öljyjen lisäksi tai sijasta voit täydentää salaattia pähkinöillä, siemenillä, oliiveilla ja avokadolla. Hyvien rasvojen ohella ne tuovat salaattiin makua, ravinteita ja runsautta.

Ruokaisa salaatti

Kasvikset ja hedelmät
Tässä vain mielikuvitus on rajana. Raasta joukkoon porkkanaa tai kesäkurpitsaa. Kypsentämättömät kasvikset sopivat kesäsalaattiin, kun taas talviruokaa saat taiottua lisäämällä salaattipedille paahdettua parsakaalia, munakoisoa tai vaikka punajuurta. Sitrushedelmistä saat raikkautta ja hapankaalista hyviä maitohappobakteereja. Värikäs näyttää ja maistuu hyvältä.

Yrtit ja maustaminen
Suolakammo voi tehdä ruokavaliosta liiankin vähäsuolaisen. Ripottele siis salaattiin laatusuolaa, kuten puhdistamatonta meri- tai vuorisuolaa. Rouhi kaveriksi mustapippuria, purista sitruunaa ja kokeile vaikka hitunen Dijon-sinappia. Myös tuoreista yrteistä, kuten basilikasta, persiljasta ja korianterista saat salaattiisi ihanaa makua.

Keep it simple
Kuten huomaat, raaka-aineissa on mistä valita. Nyt painotankin sanaa valita. Tarkoitus ei ole laittaa kaikkea yhteen salaattiin, vaan tässäkin lajissa yksinkertainen on kaunista.

Esimerkiksi: Salaattipohjaksi pinaattia ja tammenlehvää. Proteiiniksi kylmäsavustettua kalaa. Avokadosta ja oliiviöljystä hyviä rasvoja ja vastapainoksi verigreipin kirpeyttä. Lopuksi rouhaisu pippuria ja siinä se.

Pureskele!
Tämä on monelle se haasteellisin osuus. Salaatti vaatii huolellista pureskelua, jotta sen sisältämät ravinteet imeytyvät hyvin, eikä raakojen kasvisten palat jää hidastamaan ruoansulatusta tai salaatti poistu sinusta siinä muodossa, jossa sen lautaselle laitoit. Salaatti saa myös aivan uusia makuvivahteita, kun annat sille aikaa hampaiden välissä.

Olisiko viiden tähden salaattia mahdollista saada myös kotikeittiön ulkopuolella? Vinkkaa kommenttiboxiin oma suosikkipaikkasi tai jaa salaattirakkautta Facebook-sivulla.

♥ Leeni

Tags:

Share Post

Samankaltaisia artikkeleita

Lataa maksuttomat
oppaat omaksesi!