Terveellinen pikaruoka

Taas tuli todettua, ettei ravinteikas ruoka vaadi ihmeellisiä taikoja. Tämän annoksen pariin ajauduin, kun vatsan täytettä oli saatava – no, pikaisesti. Jääkaappi ei tarjonnut paljon apua, kauppaan en ehtinyt eikä noutopitsa käynyt (tälläkään kertaa) mielessä. Näistä lähtökohdista huolimatta lautanen täyttyi nopeasti, ja tuloksena oli niin hyvä kombinaatio, että uskallan väittää kesän parhaan pikaevään löytyneen.

Perusteluja kaipaavat, voilá: Annoksessa yhdistyy suolaisuus, raikkaus, täyteläisyys, rapeus ja pehmeys. Mikroravinteitakin on rutkasti enemmän kuin peruspikaruoassa: kalsiumia, magnesiumia, rautaa, kaliumia, fosforia, foolihappoa, sinkkiä sekä A, C, E ja K –vitamiineja. Kaupan päälle vielä kuituja, klorofylliä, hyviä rasvoja ja proteiineja.

Tämän hittievään kokoamiseen tarvitset:

Tuoretta kurkkua
Roomansalaattia
Tahini-tahnaa *

Tahini snack

Asettele lautaselle kurkkuviipaleet ja salaatti. Sommittele lomaan tahinia reilulla kädellä. Voit tehdä pieniä naposteluannoksia laittamalla yksittäisten kurkkuviipaleiden päälle nokareen tahinia tai käärimällä tahinilla tätetty salaatinlehti rullalle. Vihannesten raikkaus tuo täydellisen vastapainon tuhdille tahnalle. Sormiruokaa siis parhaimmillaan.

Annos toimii myös picnic-olosuhteissa. Kaikki ainekset eväsrasiaan ja kansi kiinni. Esteettisyyspisteitä tästä ei saa, mutta annoksen tuijottelemisen sijaan kannattaakin keskittyä kesäisiin maisemiin.

Tahini snack

* Tahini on seeseminsiemenistä valmistettua tahnaa. Itse käytin Urtekram-merkkistä tuotetta, jota löytää hyvinvarustetuista ruokakaupoista. Jos kaipaat suolattomampaa versiota, valitse tahini, jossa ei ole lisättyä suolaa. Suosi luomua ja tarkista, ettei tuote sisällä muuta kuin seeseminsiemeniä (ja mahdollisesti suolaa).

 

 

 

2 Responses to Terveellinen pikaruoka

  1. Tahinia ei olekaan tullut syötyä moneen vuoteen. Osaatko sanoa voisiko sitä tehdä itse?

    • No nyt sitten tahinipurkkia kohti, tai mikä ettei voit tehdä tahnan myös itse. Se tosin edellyttää tehokasta blenderiä ja hieman kärsivällisyyttä. Terveellisin vaihtoehto syntyy liottamalla ja kuivattamalla siemenet ennen tahnaksi jauhamista. Vaihtoehtoisesti voit myös paahtaa siemenet, mikä tekee mausta täyteläisen. Kotitekoinenkaan tahini ei vaadi muita raaka-aineita kuin seesaminsiemenet ja halutessasi suolan. Yksinkertaista, mutta toki hieman enemmän aikaa vievää kuin valmiin tahnan käyttäminen. Itse teen aina kerralla suuremman satsin ja säilytän sen tiiviissä lasipurkissa jääkaapissa, jolloin sekin taipuu tarpeen tullen pikaruoaksi.