Maria Lönnqvistin matkassa aitoihin makuihin

Jos haluat herkutella joka päivä, olet oikeassa paikassa. Herkutella niin, että koko olemus on yhtä hymyä ja olo mitä fantastisin. Sokerivuoristorata, kaloreiden laskeminen, huono omatunto tai vatsan oikuttelu – ei, tähän junaan ne eivät pääse. Nyt nautitaan jokaisella aistilla. Ja kyllä, se on terveyttä edistävää, terveellistä. Sana, joka mielestäni pitäisi määritellä kokonaan uudelleen. Vai kuinka monelle teistä se tuo mieleen jotain hauskaa, inspiroivaa ja ihanaa?

Maria Lönnqvist on ymmärtänyt jutun juonen. Istuin tuon hurmaavan raakaleivonnan huippuosaajan kanssa kuppikakkujen äärelle juttelemaan hyvän olon resepteistä, jotka ainakin naurun määrästä päätellen toimivat. Annetaan Marian itse kertoa miksi, miten ja missä.

Leeni: Kertoisitko, miten alun perin innostuit raakaleipomisesta?
Maria: Leipominen on innostanut minua pikkutytöstä saakka. Terveydestä kiinnostuminen sai minut miettimään, miten leivonnaiset voisi yhdistää terveellisyyteen. Valkoinen sokeri, vehnä ja teolliset tuotteet eivät vastanneet tätä ajatusta, joten päätin etsiä tilalle parempia vaihtoehtoja. Sen myötä löysin raakakakkureseptejä, joissa käytettiin luonnollisia raaka-aineita. Kokeilin ja ihastuin.

L: Miten ihastus muuttui ammatiksi?
M: Etsin netistä paljon tietoa, kokeilin ja kehittelin reseptejä. Koostin suosikeistani pienen reseptikirjan, josta tuli suosittu. Samalla syntyi idea raakakakkukursseista, joissa opitaan raakaleivonnan perusteet sekä päästään tekemään ja maistamaan näitä ihania herkkuja.

Tällä hetkellä teen kurssien lisäksi raakakakkuja tilauksesta sekä hion ja kuvaan reseptejä. Meneillään on myös monta mielenkiintoista projektia, joista kuulette varmasti myöhemmin lisää.

L: Mikä on raakaleivonnassa parasta?
M: Mahdollisuuksien kirjo, aidot raaka-aineet, herkullisuus ja toki terveellisyys. On ihanaa, että herkuttelusta jää hyvä olo. Raakaleivonnaiset sopivat hyvin myös erikoisruokavalioihin, koska jo lähtökohtaisesti ne tehdään ilman ongelmallisia raaka-aineita kuten maitoa, viljaa tai kananmunaa.

L: Entä haasteellista?
M: Jos raakaleipominen on aivan vieras alue, voi aloittaminen tuntua vaikealta. Siksi kursseillani leipomisen lisäksi opitaan, mistä raaka-aineet kannattaa hankkia ja miten pääsee helposti alkuun.

L: Millaisella ohjeella voisi aloittaa?
M: Tämä resepti ei vaadi edes tehosekoitinta: Tee pohja tuoreista hedelmistä (taatelit, banaani), tiivistä se psyllium-jauheella ja mausta raakakaakaojauheella. Kuorrutteen voit tehdä raakasuklaasta ja koristella oman mielikuvituksen mukaan.

L: Mikä on suosikkiraakaherkkusi?
M: Rakastan minttua, joten ehdottomasti mintturaakajäätelö ja mintturaakasuklaakonvehdit. Myös sitruunajuustokakku miellyttää raikkaudellaan.

L: Mitkä ovat mielestäsi hyvinvoinnin ja terveyden peruspilareita?
M: Kannattaa panostaa hyvään ravintoon, suoliston hyvinvointiin, stressittömyyteen, liikkumiseen ja nauramiseen. On tärkeää pysähtyä miettimään, mitä voi tehdä oman hyvän olon eteen ja oppia kuuntelemaan kehon viestejä. Myös seuralla on merkitystä, koska se joko antaa tai vie energiaa.

L: Mitkä ovat vinkkisi terveelliseen ruokavalioon?
M: Suosi luonnon raaka-aineita ja syö ruokaa, josta jää hyvä olo.  Syömisen ei tule olla liian tiukkapipoista, vaan kannattaa säilyttää uteliaisuus ja mielenkiinto uusia ruokia kohtaan.

L: Mitä mieltä olet erilaisista terveystrendistä?
M: Ne auttavat ihmisiä kyseenalaistamaan valloilla olevia käsityksiä ja kokeilemaan uutta. Niiden myötä kauppojen valikoima kasvaa ja epätavallisesta tulee helposti lähestyttävää. Olen iloinen, että luonnollinen ruoka on nyt nosteessa. On kuitenkin harmi, että trendiksi leimautuminen voi pilata hyvänkin asian. Uskon kuitenkin, että trendien vilskeestä löytyy tasapaino.

L: Mistä raakaleivonnasta kiinnostuneet löytävät sinut?
M: Kannattaa käydä kurkkaamassa nettisivuni (marialonnqvist.wordpress.com ja rawdessertcollection.com). Minut löytää myös Facebookista ja Instagramista. Myös sähköpostin kautta voi tiedustella kursseista ja tilauskakuista (sähköpostia voi laittaa sivujen kautta tai suoraan osoitteeseen: marialonnqvist@gmail.com).

Marian asiantuntevuutta ja intohimoa raakaleivontaan ei voi kuin ihastella. Ei ihme, että lopputuloksena syntyy aivan uskomattoman ihania leivonnaisia. Jos vielä epäilet, piipahda Helsingin Katajanokalla sijaitsevassa Johan & Nyström -kahvilassa, josta hyvän kahvin ja teen lisäksi löytyy Marian tekemiä raakaleivonnaisia.


 

 

(Kaikki kuvat ja leipomukset: Maria Lönnqvist)

4 Responses to Maria Lönnqvistin matkassa aitoihin makuihin

  1. Näyttää hyvältä! Tekeekö Maria kursseja myös tilauksesta pienryhmille?

  2. Ehkä tyhmä kysymys mutta jäi mietityttämään, mikä on raakaleivonta?

    • Oikein hyvä kysymys. Sitä ei tosiaan kirjoituksessa tarkemmin selvennetty.

      Raakaleivonnassa raaka-aineita ei kuumenneta missään vaiheessa valmistusta. Raaka-aineissa suositaan tuoreutta ja luonnollisuutta, mikä tekee lopputuloksesta maukkaan ja laadukkaan. Kuumentamattomuus myös säilyttää raaka-aineden ravitsemuksellisen arvon korkeana, jolloin raakaleivonnaisetkin ovat todellista “terveysruokaa”.

      Raakaleipomisessa uuni ja liesi ovat tosiaan tarpeettomia, mikä tekee siitä varsin erilaista tavalliseen leipomiseen nähden. Suosittelen kokeilemaan! Yllätyt varmasti, miten vaivattomasti ja nopeasti syntyy ihania herkkuja.