Antioksidanttirikas musta riisi

Syksyn tullen illat pimenevät ja niin tummuu myös riisi lautasellani. Valkoisesta riisistä on tultu jo pitkä matka, ja nyt ruskea vaihtui mustaan. Ihan sattumalta musta riisi ei kokeiluuni päätynyt. Olin lukenut mustan riisin olevan taianomainen antioksidanttipommi, ja kesän mustikkasadon jäätyä omalla kohdallani heikoksi ymmärsin, että tähän pommiin on tartuttava.

Myönnän etteivät mustikka ja riisi ole aivan sama asia, mutta ravitsemuksellisesti tarkasteltuna selvästi kuitenkin toistensa sukulaissieluja. Niissä molemmissa on huikeasti antioksidantteja ja erityisen paljon antosyaniini-nimistä flavonoidia. Antosyaniinin runsaasta määrästä kertoo tumma sinertävä väri.

Olet ehkä kuullut kuullut vapaista radikaaleista ja hapetusstressistä. Antosyaniinit toimivat niitä vastaan estäen soluvaurioita ja hidastaen kehon vanhenemista. Antosyaniinien on todettu hellivän ennen kaikkea aivojen hyvinvointia. Toisin kuin monet vitamiinit, kestävät nuo ihanat antosyaniinit myös kuumennusta, joten raakailemaan ei riisin kanssa tarvitse ruveta.

rice2

Meillä on hyvin asiat. Mustaa riisiä löytyy ekokaupoista ja mahdollisesti myös lähimarketista. Muinaisessa Kiinassa musta riisi oli vain ylimysten ruokaa, ja kansan keskuudessa se kulki nimellä kielletty riisi.

Erityisiin reseptikokeiluihin en mustan riisini kanssa ryhtynyt, vaan keitin sen normaaliin tapaan ruoan lisäkkeeksi. Ennen kuin teet perässä, huomioi seuraavat seikat:

1)   Musta riisi tarvitsee pitkän keittoajan, jopa tunnin.

2)   Voit lyhentää keittoaikaa liottamalla riisiä etukäteen. Liottaminen myös auttaa kehoa hyödyntämään riisin ravinteet paremmin.

3)   Mustan riisin maku on rikas ja koostumus kypsänäkin napakka. Valkoiseen riisiin verrattuna hyvällä tavalla huomiota herättävä.

4)   Musta riisi muuttuu kypsentäessä sinertävän violetiksi. Sen runsas pigmentti tarttuu helposti ruoanlaittovälineisiin ja vaatteisiin, joten vältä keraamisia ja puisia astioita, äläkä kokkaa pyhävaatteet päällä.

Makoisia antosyaniinihetkiä!

♥ Leeni

2 Responses to Antioksidanttirikas musta riisi

 1. Just niin ! Koko ajan tuodaan esiin erilaisia – muka uusia ravinstoaineita ja niiden loistavia vaikutuksia ihmiskehoon.
  Syökää mahdollisimman perusruokaa ja ostakaaa terveellisiä raaka-aineita -Tehkää ITSE kotona aterioita. Silloin tiedätte , mitä syötte.
  Ostakaa suomalaisia perusruoka-aineita. Niissä on varmasti asiat kohdallaan. Ei tarvitas pelätä lisäaineiden liikoja jäämiä. Monissa maahan tuoduissa raaka- aineissa on jäämiä mm. erilaisista torjunta-aineista ja lihassa kasvuhormneja. MM. USA:ssa käytetään hormoneja lihakarjan kasvattamisessa. Miksi USA:ssa on runsaasti täysin ylipitkiä nuoria lapsia ja murrosikäisä. Esim. 15 v poika 217 cm pitkä, 15 vuotias tyttö 211 cm pitkä. jokin saa aikaan tämän ilmiön. Kasvuhormonien käyttö liharuoan kasvattamisessa? USA yrittää ujuttaa omia liharuokiaan EU:alueelle.Nyt kannattaa vastustaa USA:sta tuotavan lihan tuontia ja niistä maista , joissa USA:laiset yritykset kasvattavat lihakarjaa.
  Ahneus taloudessa näkyy joka puolella ja erilaisten tuotteiden markkinoinnissa. Miksi ihmisten keskipaino nousee koko ajan?

  • Puhut asiaa, Simo. Pidän itsekin todella huolestuttavana, jos amerikkalaiset lihavalmisteet tulisivat meille kulutukseen.

   Minusta on myös hyvä suhtautua kriittisyydellä siihen, onko ihmisten kasvanut keskipituus todellakin merkki hyvinvoinnista. Se on kyllä ollut sitä pulavuosien jälkeen, kun ihmiset ovat alkaneet saada riittävästi ravintoa, mutta ei enää nyky-yhteiskunnassa, kun ihmiset saavat liikaa ravintoa ja epäterveellisistä lähteistä (sokeri hyvänä esimerkkinä). Unohdetaan, että samat hormonit ja kasvutekijät, jotka lisäävät pituuskasvua, lisäävät myös leveyskasvua sekä esim. syöpäsolujen kasvua.

   Harmillista tosiaan, että teollisuuden intressit menevät terveyden edelle. Onneksi asiasta puhutaan yhä enemmän ja tietoisuus kasvaa.