Lupa stressata

Jokainen varmasti tietää, että stressaaminen ei paranna terveyttä. Stressi altistaa sydän- ja verisuonisairauksille, heikentää immuunipuolustusta, on yhteydessä tiettyihin syöpiin, hankaloittaa painonhallintaa, lisää kehon happamuutta ja tekee olosta kaikin puolin epämukavan. Tunne joka lienee useimmalle meistä aivan liian tuttu.

Mitä jos kaikki edellä kertomani olisikin puppua? Kiehtova ajatus, jolle on myös tieteellistä näyttöä. Törmäsin hiljattain 30 000 amerikkalaisella tehtyyn kahdeksan vuoden seurantatutkimukseen stressin vaikutuksesta terveydelle. Tutkimuksessa havaittiin, että korkea stressi lisäsi kuolemanriskiä vain, jos henkilö itse uskoi stressin olevan haitaksi terveydelleen. Sen sijaan pelkkä stressaaminen ei lisännyt kuolemanriskiä edes verrattuna ryhmään, joka stressasi vähiten.

Miten tämä voi olla mahdollista – saahan stressi todistetusti aikaan fysiologisia muutoksia, jotka altistavat terveysongelmille? Vai saako? Normaalisti kyllä, mutta suhtautumistapa kyseisiin muutoksiin, voi kytkeä ne pois päältä. Eräässä koeasetelmassa osalle koehenkilöistä kerrottiin kehon stressireaktioiden olevan elimistön keino helpottaa stressin kohtaamista. Ja kuin taikaiskusta kyseiset reaktiot vähenivät selvästi.

Näiden tutkimuksen tuloksia voi toki spekuloida ja etsiä kumoavia todisteita maailman tappiin asti (sosiologi minussa nyökyttelee päätään), mutta jätän sen tällä erää tekemättä. Sen sijaan haluan kylvää tämän ajatuksen sinuun ihana inhimillinen lukijani: Stressiä vastaan ei kannata taistella kirveen kanssa, se tulee jos on tullakseen, mutta menee myös ohi, jos suhtaudut siihen hyväksyvästi. Voi jopa olla, että lempeä suhtautuminen stressiin muuttaa sinut stressimagneetista stressikarkottimeksi; stressi ei vaan enää tartu sinuun, ei vaikka et väkisin tsemppaa tai istu aamusta iltaan lotus-asennossa.

Ota stressi vastaan, mutta päästä se myös menemään. Jos johonkin haluat takertua, kaappaa vaikka vieruskaveri halaukseen. Se jos jokin tekee hyvää terveydellesi!

Maanatain kunniaksi voit juhlia stressilupaasi palalla kakkua. Jotta homma ei lähde täysin käsistä, suosittelen tekemään sen terveyden nimissä vaikka näin.


Tags:

Share Post

Samankaltaisia artikkeleita

Lataa maksuttomat
oppaat omaksesi!