Liikuntamotivaatiota metsästämässä osa II

Elokuun lopussa kyselin, saako syksy sinut liikkumaan ja jaoin viisi vinkkiä, kuinka pitää askel keveänä myös ensi-innostuksen jälkeen. Nyt luvassa vielä muutama tärkeä motivaattori, joiden voimin voit muuttua kausiliikkujasta urheilutantereiden vakiokasvoksi.

Syö hyvin

Aktiivinen liikuntaharrastus ja liian kevyt syöminen eivät sovi yhteen. Vaikka aloittaisit kuntoilun painonpudotus mielessä ei aterioiden väliin jättämistä tai nälässä nääntymistä kannata kokeilla. Liikkuja tarvitsee polttoainetta, mutta järkevää sellaista ja oikein ajoitettuna. Unohtamalla tämän perusasian saavutat tavoitteidesi sijaan ainoastaan tympeän mielen, voimattoman olon ja lässähtäneen liikuntainnon.

healthy meal

Lepää riittävästi

Toinen perustekijä, joka monelta unohtuu. Kun liikutaan, niin sitten todella liikutaan täysillä ja pysähtymättä vaikka keho huutaisi lepoa joka solulla. Varma tapa vieraantua siitä kuuluisasta liikunnan ilosta ja pahimmassa tapauksessa turmella terveys. Et ole epäonnistunut, vaikka preferoisit unta iltatreenien tai aikaisen aamurääkin sijaan. Kuka edes haluaisi olla superihminen, joka ei tarvitse unta ja lepoa?

Vaihtelu virkistää

Sahaatko samaa treeniä kuukaudesta toiseen? Tuttu on ehkä turvallista, mutta välillä on hyvä rikkoa kaavaa. Peruspuntti saa ihan uuden vireen, kun piipahdat välillä joogassa, uimahallissa tai vaikka hip hop -tunnilla. Lajeissa taivas on rajana – jos sekään.  Myöskään mielikuvituksen puutteen ei tarvitse antaa hidastaa: Sport Setter on keksitty! Innovaatio, joka ansaitsee oman postauksensa.

Aikaa itselle

Moni meistä höösää päivän aikana asioita pitääksemme muut tyytyväisinä. Tehdään työt esimiehen ehdoilla, huolehditaan lapsista, autetaan ystäviä, kuunnellaan puolisoa. You name it.  Tee liikuntaharrastuksesta oma hetkesi, aika jolloin oma hyvinvointisi on prioriteetti. Uskallan luvata, että se lisää hyvinvointia myös ympärilläsi. Liikunnasta nauttiva äiti, vaimo, ystävä ja työntekijä hehkuu energiaa, joka kääntää auttamatta suupielet ylöspäin.

Olet etuoikeutettu

Joskus liikkeelle lähteminen kaipaa pientä sisäistä juupas-eipäs taistoa. Sen sijaan, että pakottaisit itsesi tsemppaamaan, kokeile vaihtaa näkökulmaa. Korvaa ”pitäisi liikkua” mentaliteetti ajatuksella, että olet etuoikeutettu liikkumaan. Sinulla on taitava keho, joka vie sinua paikasta toiseen, nostaa painavia asioita, hyppelee, joustaa ja heiluu. Usein tämä ihanuus ymmärretään vasta, kun se menetetään. Lyön kuitenkin vetoa, ettei sitä aikaa ei kannata jäädä odottamaan.

Keholle kiitos.

♥ Leeni

2 Responses to Liikuntamotivaatiota metsästämässä osa II

  1. Osui ja upposi! Minulla tulee liikuttua joko tosi paljon tai sitten koko harrastus jää. Tasapainon löytäminen on vaikeaa ja innostus loppuu aina jossain vaiheessa. Mitenköhän sen löytäisi? :)

    • Kiitos kommentista Anna! Totta, tasapainoa saa joskus hakea ja se vaatii opettelua. Usein auttaa, kun sekä treeni- että lepopäivät on merkitty etukäteen kalenteriin, mikä tuo sopivaa suunnitelmallisuutta. Jos kuitenkin liikut harrastuspohjalta ja ennen kaikkea hyvää mieltä tavoitellen, kannattaa muistaa, ettei aikataulun tarvitse olla kiveen kirjoitettu. Liikkuminen on paljon kivampaa, kun siitä ei tee pakkoa – sama pätee lepoon. Keho kyllä kertoo, kunhan sitä pysähtyy kuuntelemaan (tätäkin voi opetella). Jos tuntuu, että ulkopuolinen mittatikku on tarpeen, voi apua etsiä sykeanalyyseistä. Tsekkaapa esim. Firstbeat tai Omegawave.