Putkirullaus – tehokasta kehonhuoltoa

Joko olet kokeillut foam rollausta eli putkirullausta? Itse jo muutaman vuoden rullaanneena voin sanoa, että parempaa ja simppelimpää kotikäyttöön sopivaa kehonhuoltovälinettä on vaikea löytää.

Foam roller eli putkirulla on Suomessa ollut viime aikoihin saakka melko tuntematon väline. Kuitenkin Yhdysvalloissa putkirullaus on ollut etenkin aktiivi- ja ammattilaisurheilijoiden käytössä jo pitkään, ja sen hyödyt ovat saaneet arvoisensa huomion. Yksinkertaistettuna putkirullauksen voi sanoa jäljittelevän hierojan käsittelyä, mutta sen sijaan että varaisit ajan hierojalle, voit käsitellä jähmeät lihakset itse, nopeasti ja kustannustehokkaasti poistumatta kotoa.

Tässä kymmenen terveydellistä hyötyä, jotka putkirullaus tarjoaa:

 1. Kiihdyttää ravinteikkaan ja happirikkaan veren virtaamista kohdealueelle.
 2. Lisää sidekudoskalvojen välistä liikkuvuutta, mikä poistaa ja ennaltaehkäisee kehon jäykkyyksiä.
 3. Stimuloi lymfanesteiden kiertoa, mikä edistää kuona-aineiden poistumista kehosta ja vähentää turvotusta.
 4. Vähentää maitohapon kerääntymistä lihaksiin ja palauttaa lihakset liikuntasuorituksen jälkeen.
 5. Helpottaa lihaskipuja, rentouttaa kehoa ja korjaa lihaskireyksistä johtuvia virheasentoja.
 6. Kiihdyttää kudosten aineenvaihduntaa, mikä ennaltaehkäisee ja vähentää selluliittia.
 7. Parantaa oman kehon tuntemista ja sen toiminnan ymmärtämistä.
 8. Auttaa löytämään ja avaamaan sellaisia kipukohtia, joita on itsenäisin keinon hankala käsitellä.
 9. Parantaa kehon hallintaa vahvistamalla etenkin keskivartalon syviä lihaksia.
 10. Parantaa lihas- ja sidekudosten laatua pehmittämällä solmukohtia ja arpikudosta.

Aika paljon luvattu yhdeltä rullalta, mutta oman ja asiakkaiden kokemusten pohjalta en menisi sanomaan huuhaaksi. Jos tästä innostuneena päätät hankkia putkirullan, huomioithan että tarjolla olevissa rullissa on eroja. Itse monia putkirullia kokeilleena tiedän, ettei ensimmäiseen vastaantulevaan kannata välttämättä tarttua.

Putkirullaus

Tärkeintä on varmistaa, että putkirulla on jäykkää tekoa. Liian pehmeä rulla ei ole tehokas, eikä se pysy muodossaan. Hyvä putkirulla on riittävän napakka, kestää usein toistuvaa kulutusta (sitähän ei osteta nurkkaan lojumaan, eihän?) ja on helppo pitää puhtaana. Lisäpisteitä saa hierovista nystyröistä.

Onneksi tarjontaa on tänä päivänä enemmän kuin vuosia sitten rullaa etsiessäni. Kannattaa siis vertailla valikoimaa ja kysyä asiantuntevalta myyjältä neuvoa. Myös minun kauttani on mahdollisuus tilata rullia, jotka täyttävät edellämainitut kriteerit. Jos kiinnostuit, lähetä sähköposti osoitteeseen: info@leeniviio.com, niin saat hinta- ja tuotetiedot.

Ja kun pääset putkirullailemaan, ole kärsivällinen. Jos kehonhuoltoa on tullut harrastettua vähäisesti, voi putkirullaus olla aluksi hieman kivuliasta. Tekniikkaa hiomalla opit säätelemään rullauksen voimakkuutta ja vähitellen löydät itsellesi tarpeelliset ja kehoasi parhaiten huoltavat liikkeet.

Jos mahdollista, kannattaa rullaa kokeilla ohjaajan avustuksella. Yksilöasiakkaiden kanssa olen saanut huomata, että rullaus ja liikkeet vaativat totuttelua. Tarkemmista ohjeista on tarkoitus tehdä erillinen postaus ja mahdollisuuksien mukaan tulossa on myös ryhmätunteja foam rollauksen maailmaan, joten pysy kuulolla Facebookin ja uutiskirjeen kautta.

Kerro kommenttiboksissa omat kokemuksesi ja ajatuksesi aiheesta. Onkä täällä muita rullailuun hurahtaneita?


 

*Edit* Ennen kuin joku hieroja ehtii kommentoida, foam rollaus ei tee hierontaa tarpeettomaksi – päinvastoin, sopii sen tueksi. Hierojalla kun harvalla tulee käytyä montaa kertaa viikossa tai edes kuukausittain. Markkinoilla on myös ns. hierontarullia, jotka ovatkin sitten astetta “kovakouraisempia” ja käyttö hieman erilaista. Ainakin alkajaisiksi pitäytyisin hellemmässä rullassa…

8 Responses to Putkirullaus – tehokasta kehonhuoltoa

 1. En ole kokeillut foamrolleria mutta kuullu paljon hyvää. Nyt aio kokeilla!

 2. Ah, foamroller on pelastus rintarangan jumeihin. Mä en tulisi toimeen ilman tuota rullaa. Se vapauttava rutina, mikä ylärangasta kuuluu ja tunne, kun pystyy taas hengittämään kunnolla. Autuutta :)

  Tekee muuten aika kipeetä rullailla jumittavia pakara- ja reisilihaksia mutta on se sen arvoistakin.

  • Eikös! :) Itselläni makein kipukohta löytyy yleensä reiden ulkosivusta (iliotibial kalvo). Säännöllinen rullailu on ainoa keino, jolla olen vetreyttä myös siihen kohtaan.

  • Casall -merkin pökät Tukholmasta. Mutta jo joitakin vuosia takaperin eli tuskin löytyy valikoimista enää :/