Kookosöljyä iholle?

Kookosöljy on nyt hot ja pop myös täällä Pohjolassa. Syynä lienee houkuttelevan maun lisäksi kookosöljyssä olevien keskipitkäketjuisten rasvahappojen suotuisat vaikutukset, jotka saavat itseni kaltaiset kookoksen ystävät hymyilemään:

Kookosöljy kestää hyvin kuumennusta
Kookoksen rasva on kemiallisesti vakaata, joten se kestää kuumennusta, eikä se ole härskiintymiselle yhtä altis kuin muut kasviöljyt.

Kookosöljy on hyväksi sydänterveydelle.
Kookosöljy nostaa “hyvää” HDL:kolesterolia ja auttaa ehkäisemään elimistön kroonisia tulehdustiloja, jotka ovat yhteydessä sydäntautiriskin kasvamiseen.

Kookosöljy kiihdyttää aineenvaihduntaa
Kookosöljyn keskipitkät rasvahapot eivät varastoidu herkästi elimistöön, vaan kulkeutuvat suoraan maksaan palaen siellä energiaksi. Kookosöljy myös kiihdyttää myös rasva-aineenvaihduntaa ja stimuloi kilpirauhasen toimintaa ollen hyväksi kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsiville.

Kookosöljy parantaa ravinteiden imeytymistä
Kookosöljy parantaa rasvaliukoisten vitamiinien ja aminohappojen imeytymistä. Se myös auttaa kehoamme käyttämään tehokkaammin hyväkseen välttämättömiä omega-rasvahappoja, kalsiumia ja magnesiumia.

Kookosöljy on voimakas antioksidantti
Kookosöljyä nauttimalla tankkaat antioksidantteja, jotka hidastavat kudosten rappeutumista aiheuttavaa hapetusstressiä.

Kookosöljy tukee immuunipuolustusta
Kookosöljyllä on antimikrobinen vaikutus. Se sisältää runsaasti lauriinihappoa, jolla suojaa tehokkaasti viruksilta ja  haitallisilta bakteereilta.

Kookoksen hyödyt

Kookosöljyä ei kuitenkaan virallisissa terveyssuosituksissa näy. Eikä sitä varmasti tulla näkemään niin kauan, kun keskustelu rasvoista pyörii ”tyydyttynyt rasva = paha rasva” mantran ympärillä…

Jos kuitenkin kookoksen terveysvaikutukset epäilyttävät tai maku ei miellytä, voi öljystä nauttia nielemättä. Aiemmin olen kirjoittanut öljypurskuttelusta (oil pulling), jonka suosittelen nappaamaan omaksi aamurutiiniksi. Kookosöljyä kannattaa sivellä myös iholle. Tiedän, moni ihoalan ammattilainen toteaa tähän, ettei kookosöljy ole molekyylikooltaan riittävän pientä imeytyäkseen ravitsemaan ihoa. Eikä olekaan! Siitä huolimatta sitä kannattaa käyttää ihon hoidossa. Anna, kun selitän:

Iho tuottaa itsessään rasvaa (talia), joka suojaa ja kosteuttaa ihoa. Samalla tuo ihon oma rasva toimii ravintona ihossa oleville hyödyllisille mikrobeille, jotka tuon prosessin tuloksena tuottavat ihon hyvinvoinnille tarpeellisia rasvahappoja. Tämä on ihon ns. luonnollinen tapa ravita itseään ja suojautua haitallisia mikrobeita vastaan.

Samaan tapaan kookosöljy ruokkii ihon hyödyllisiä bakteereja ja saa ne tuottamaan ihoa hoitavia rasvahappoja. Öljyn ei siis tarvitse imeytyä pintaa syvemmälle, vaan se toimii ikään kuin katalyyttinä ravitsevien rasvahappojen muodostuksessa!

Tähän perustuvat myös havainnot, joiden mukaan öljypesu tuo helpotusta paitsi kuivaan, myös rasvaiseen ja jopa akneihoon. Usein pesemme ihoa voimakkailla pesutuotteilla, mikä vaikuttaa haitallisesti ihon öljyiseen happamaan kerrokseen, jota iho tarvitsee hyvinvointinsa tueksi.

Pesun jälkeen lisäämme ihoon synteettisiä voiteita. Ne kyllä tekevät ihon kosteutetun tuntuiseksi, mutta vaikutus kestää vain hetken. Lisäksi tavallisissa (etenkin edullisissa) voiteissa pääraaka-aineena on vesi. Koska vesi altistaa bakteerien kasvulle, voiteisiin lisätään säilöntäaineita. Ihosi ei niitä kuitenkaan tarvitse – päinvastoin herkimmille ne aiheuttavat ikäviä reaktioita.

Kookosöljyä iholle

Minulla kookosöljypurkki on jämähtänyt jo vuosia sitten keittiön lisäksi myös kylpyhuoneeseen. Se on vakiovaruste oil pullingissa, kuivaharjauksessa ja meikkien puhdistuksessa (kokeilkaa naiset!)

Jos et tästä huolimatta ole vakuuttunut kookosöljyn sopivuudesta ihollesi, suosittelen ainakin vaihtamaan markettirasvat ja saippuat laadukkaaseen luonnonkosmetiikkaan. Valikoimaa on nykyisin runsaasti ja luonnonkosmetiikan jatkuva tuotekehitys takaa, että vaativakin kuluttaja löytää itselle sopivat tuotteet.

Lopuksi vielä tärkeä ohjeistus kookosöljyn valintaa ja käyttöä koskien:

Laadukas kookosöljy on luomulaatuinen ja kylmäpuristettu. Varmista, ettei sitä ole hydrogenoitu, raffinoitu eikä valkaistu. Lisäpisteitä saa lasipurkista.

Kookosöljy säilyy tuoreena ja raikkaana, kun otat öljyä puhtaalla ottimella, et koske öljyyn sormilla, laitat ihonhoitoon tarkoitettu öljy erilliseen purkkiin ja säilytä purkkia huoneenlämmössä.

Ja kyllä, ihonhoidossa on toki syytä kiinnittää huomiota ravintoon ja elämäntapohin kokonaisvailtaisesti – suolistoa unohtamatta. Alkajaisiksi voit napata lisäsuosituksia hehkuvaan ihoon täältä. Haastavampiin iho-ongelmiin suosittelen yksilöllistä opastusta.


10 Responses to Kookosöljyä iholle?

 1. Enpä tiennytkään tuota öljyn tavasta toimia iholla! Kookosöljyä oon käyttänyt ihonhoidossa ja tuntuu sopivan hyvin mutta imeytyy aika huonosti niinkuin kirjoititkin. Hyvä tietää ettei sen tarvitsekkaan.

  • Käytännöllisyyden kannalta on toki mukava, ettei iholle jää öljyinen tunne. Suosittelenkin öljyämään ihon kuivaharjauksen ja suihkun yhteydessä, ja jos öljy on kasvovoiteeksi liian rasvaista, niin kannattaa kokeilla öljypesua iltaisin. Ja kuten mainitsinkin, toimii hyvin myös silmämeikin puhdistukseen :)

 2. Hei, ja huikeaa mikä blogilöytö :) Osaatko sanoa jos on todettu suklaa yliherkkyys niin käykö kookosöljy? Kun mielestäni öljyssä ei kuitenkaan ole niitä kasvin proteiineja, jotka taas yleisimmin yliherkkyydet ja allergiat aiheuttaa. Tänään aloitin kookosöljy purskuttelun mutta jäin vielä miettimään tuota yliherkkyyttä.

  Ja mullahan menee tässä nyt tovi kun selaan nämä postauksesi :)

  • Mukava, että löysit blogin taajuudelle :) Kookosöljystä hyvin harva saa yliherkkyysoireita. Jos kookos ei sovi, niin kyseessä on yleensä pähkinäallergia (tree nuts), mikä voi reagoida myös kaakaopapuun. Oletko millä tavoin todennut yliherkkyyden suklaalle? Kysyn, koska moni saa oireita suklaasta ei kaakaopavun, vaan suklaassa olevien muiden ainesten takia. Yliherkkyys voi siis johtua valmissuklaan sisältämästä maidosta, pähkinä-, soija- tai gluteenijäämistä. Yliherkkyyttä kaakaolle voit testata maistelemalla raakaa kaakaopapua tai kaakaonibsejä.

   Jos kookosöljy kuitenkin aiheuttaa reaktioita, niin voit hyvin käyttää kylmäpuristettua seesamiöljyä tai muita kasviöljyjä eli purskuttelun vauhtiin pääset kyllä :)

 3. Hei Leeni! Minulle on jäänyt epäselväksi, onko kookosöljyä (tai öljyjä ylipäänsä) parempi levittää kuivalle vai hieman kostealle iholle? Kookosöljy on kyllä vakioasukki niin keittiössä kuin kylppärissäkin, mutta tähän saakka olen käyttänyt sitä eniten leivonnassa ja hiusten hoidossa. :)

  Löysin sivuillesi hiljattain – ja onneksi löysin! Aivan hurmaava blogi sinulla. :)

  • Hei Mari, hieman kostea iho “lukitsee” öljyn kuivaa ihoa paremmin. Tosin aivan pieni kosteus riittää, muuten sekä öljy että vesi jäävät vain kellumaan ihon pintaan.

   Jos käytät öljyä kasvojen puhdistamisessa, voit tehdä seuraavasti:
   Kostuta kasvot vedellä. Kaada käsiin öljyä ja hiero se pyörivin liikkein kasvoillesi. Kostuta vanulappu (myös pieni pyyhe käy hyvin) ja pyyhi hellävaraisesti öljy iholta. Lopuksi voit vielä huuhdella kasvot kevyesti vedellä.

   Kiva, että blogi ilostuttaa! Ihania talvipäiviä sinulle :)

 4. Ihana blogi, kiitos hyvistä kirjoituksista! Taas löysin paljon hyvää ja kookosöljy toimi kasvovoiteenakin kun malttaa odotella jonkin aikaa :). Hauskaa päivää!

  • Juu, kookosöljystä on moneksi :) Mukavaa alkanutta viikkoa myös sinulle Nora ja kiva, että olet blogin taajuudella!

 5. Monet ikääntyvät kärsivät ns. kuivasta suusta kuten minäkin. Kävin kaikki apteekin keinot läpi mutta en saanut toivottua tulosta. Vaivana pieni mutta kovin kiusallinen ja yöunetkin häiriintyivät. Oivan avun sain kookosöljystä, jota otan suuhuni nukkumaan mennessäni ja todella hyvä apu vaivaan. Olen käyttänyt vasta noin kuukauden verran eikä ole tullut mieleenikään ajatella kookosöljyn muita hyviä ominaisuuksia. Kiitos vinkeistä-aion terästää nyt huomioitani mainitsemiisi seikkoihin.
  Ps. Minulla on nyt kasvojen iho paikoitellen jopa hilseilevän kuiva. Miten tiedän tarvitseeko ihoni kosteutta vai rasvaa (öljyä)?

  • Ihana kuulla kokemuksestasi ja hyvä tietää, että kookosöljystä on apua myös tuohon.

   Ihon kuivuuteen suosittelen hellävaraista kuorintaa ja sen jälkeen ihoöljyn levittämistä. Itse olen käyttänyt tuohon tarkoitukseen kookosöljyä, mutta todennäköisesti vielä parempi olisi kuivalle iholle taroitettu kasvoöljy, joita myydään luontaistuotekaupoissa. Ihon kuivuuteen vaikuttaa toki myös ruokavalio, jonka kannattaa sisältää runsaasti hyviä rasvoja (laadukasta kalaöljyä unohtamatta) sekä erityisesti E- ja A-vitamiinia.