Gluteeniton terveysleipä

Jo viikko sitten vinkkasin Facebookin puolella tulossa olevasta värikkäästä leipäreseptistä. Tai no, ainekset näyttivät värikkäiltä blenderissäni, mutta uunista tullessaan vihreän rinnalla ei muita värejä enää näkynyt.

Ennakkoluuloisille tiedoksi, ettei leivän maku ole vihreä. Reseptiä kokeillakseen ei siis tarvitse olla terveyshurahtanut. Vai taitaa olla niin, että ne kaikista eniten hurahtaneet eivät leipää edes syö ;-)

Terveysleipä

Leivän nimi ei ole tuulesta temmattu. Aineksissahan on suorastaan taikaa!

Porkkana: karotenoideja, C- ja B-vitamiineja, kaliumia, rautaa ja magnesiumia, fenolisia yhdisteitä sekä runsaasti kuitua.

Parsakaali: rautaa, A- ja K-vitamiinia, folaattia, kaliumia, kalsiumia ja kuituja. Erityisen runsaasti C-vitamiinia ja syöpää ehkäiseviä rikkiyhdisteitä.

Tattari: ei ole varsinaisesti vilja (ts. heinäkasvi) vaan gluteeniton siemenkasvi. Se sisältää ”tavallisiin” viljoihin nähden runsaasti proteiinia ja sen hiilihydraatit ovat hitaasti imeytyvässä muodossa. Menossa mukana myös kuituja ja magnesiumia.

Psyllium: on liukenevaa kuitua, joka fermentoituu paksusuolessa vain vähän. Sen vuoksi se sopii myös kaikista herkkävatsaisimmille (toisin kuin liukenematon kuitu).

Terveysleipä

3 dl tattarisuurimoita
1 pienen parsakaaalin kukinnot
5 porkkanaa
1 ½  tl psylliumjauhetta
puhdistamatonta meri- tai ruususuolaa
vettä

Terveellinen leipä

Huuhtele yön yli vedessä lionneet tattarisuurimot (kulkevat myös nimellä kuoritut tattarijyvät) huolellisesti siivilässä. Paloittele ja höyrytä kasvikset. Laita suurimot ja kasvikset blenderiin sekä vettä sen verran, että ainekset sekoittuvat tasaiseksi massaksi. Lisää lopuksi psyllium ja suola. Anna blenderin käydä vielä hetki. Taikinan on tarkoitus muistuttaa paksuhkoa puuroa. Levitä taikina ohueksi levyksi uunipellille ja  paista 225º noin 20 minuuttia. Lisää paistoaikaa, jos kypsyysaste ei ole sopiva.

* Parsakaalin tilalta voit käyttää myös lehtikaalia. Tämä on helppo tapa piilottaa tuo voimavihannes ruokavalioon, jos se ei paljaaltaan maistu.

Suosittelen tekemään leipää yhdellä kertaa pari pellillistä. Jäähtynyt leipä annospaloiksi ja palat pakkaseen. Ohut peltileipä sulaa nopeasti ja kevyesti uunissa lämmittämällä taiot siitä kuin vastaleivotun.

♥ Leeni

 

Sorry, comments are closed for this post.