Kuinka paljon on liikaa liikuntaa?

Sanomattakin selvää, että iikunta edistää monin tavoin hyvinvointia. Treenibuumin viedessä mennessään, tuntuu moni viittaavan kintaalla jarruttelun tarpeelle saatika muistutuksille, että liika rasitus voi kääntyä liikunnan terveyttä edistävää tarkoitusta vastaan. Aktiivisen kuntoilijan on hyvä pysähtyä aina silloin tällöin pohtimaan, millaisessa roolissa liikunta elämässä on ja mitkä tekijät vaikuttavat omaan liikuntaharrastukseen.

Liikunnan tulee tuottaa hyvää mieltä, eikä tuntua pakolliselta suorittamiselta. Huolehtimalla riittävästä ravinnosta ja levosta sekä kiinnittämällä huomiota lajien monipuolisuuteen ja muun elämän tasapainoon voit säilyttää liikunnan ilon, ehkäistä ylikuntoa ja varmistaa kehityksen.

IMG_4912

Nämä kysymykset suosittelen jokaisen liikkujan kysymään itseltään sopivin väliajoin:

 • Kuntoilenko ensisijaisesti terveyteni ja hyvinvointini takia?
 • Kuntoilenko, vaikka tuntisin kipua ja jatkanko liikkumista kivusta huolimatta?
 • Onko kunto-ohjelmani aina samanlainen tai onko minulla jokin tietty rutiini, joka minun on aina pakko suorittaa?
 • Tunnenko syyllisyyttä, jos en pysty tekemään liikuntasuoritusta suunnitellusti loppuun saakka?
 • Ahdistavatko tai stressaavatko tulevat liikuntakerrat minua?
 • Vertailenko itseäni jatkuvasti muihin ja onko se treenimotivaationi tärkein ruokkija?
 • Saavutanko tyytyväisen olon ainoastaan onnistuneen suorituksen myötä?
 • Osaanko olla ylpeä itsestäni, jos huomaan kehitystä vai ajattelenko jo, mitä minun tulisi saavuttaa seuraavaksi?
 • Osaanko vaihdella erilaisia liikuntamuotoja myös niin, että se tuo treenaamiseen välillä kevyempiä jaksoja?
 • Osaanko hyvällä omatunnolla pitää liikunnasta taukoa, jos tunnen oloni kipeäksi tai väsyneeksi?


Moni treenaa kuin olisi kisoihin menossa, vaikka harva meistä kuitenkaan on. Kehoa kunnioittava liikunta ei tarkoita, ettei omia rajoja saisi ylittää tai tsemppaaminen mukavuusalueen rajoille olisi haitallista. Ja kyllä, ulkonäön koheneminen on loistava bonus!
Kunhan peilikuvasta löytää muutakin kuin ääriviivat.

Myös sopiva määrä tavoitteellisuutta on tervetullutta – ilman sitä liikkeelle lähteminen ei välttämättä edes motivoi. Tärkeintä onkin kysyä, millä tavalla tavoitteet palvelevat omaa hyvinvointia, ja huoltaa kehon (ja mielen!) kuntoa myös elämän muilla osa-alueilla. Pysähtymällä voi joskus edetä pidemmälle kuin juosten.

♥ Leeni

 

 

5 Responses to Kuinka paljon on liikaa liikuntaa?

 1. En ole aiemmin lukenut blogiasi, mutta löysin tänne etsittyäni tietoa siitä oil pullingista.
  Minulla olisi siitä muutama kysymys, joihin en löytänyt tietoa postauksestasi.

  Eli, käyköhän tämä öljy:http://www.haitogloubros.com/en/products/sesame_oil.htm
  Kysessä on siis neitsytseesamiöljy, mutta kun en tiedä, että onko se nyt sitten kylmäpuristtteu vai ei?

  Ja sitten, kun eka pesen hampaat ja sitten purskuttelen öljyllä, niin missä vaiheessa syön aamupalan? Teenkö siis niin, että eka pesen hampaat, sitten purskuttelen öljyllä, sitten suolavedellä ja sitten syön vai missä välissä on aamupalan aika?

  Mulla on hampaat värjäytyneet, niin siksi kinnostuin tuosta, mitään valkaisuja en kuitenkaan voi teetättää/tehdä itse, koska mulla on hammaseroosiota(jonka syy vähän epäselvä…)

  Muuten, kun kirjoitit käyttäväsi kieliharjaa, niin onko siis olemassa erikseen pelkkiä kieliharjoja? Mistä ostat? Itse olen käyttänyt kielenpuhdistinta, nimenomaan tätä merkkiä, kun toisen merkkiset katkeaa kovin helposti:http://www.verkkoapteekki.fi/product_info.php/cPath/67/products_id/125

  • Heippa! Käsittääkseni linkkaamasi öljy on kylmäpuristettu, mutta ei vain yhtä korkealaatuinen kuin ‘extra virgin’ öljy olisi. Uskon kyllä, että sopii oil pullingiin oikein hyvin.

   Ja juu, aloita hampaiden pesulla, sitten öljypurskuttele, perään suolavesi ja lopuksi voit kevyesti harjata hampaat ja käyttää kieliharjaa. Tässä vaiheessa hammastahana ei mielestäni ole tarpeellinen, jos sitä on ensimmäisessä vaiheessa käyttänyt. Aamiainen kannattaa syödä vasta tämän jälkeen.

   Kieliharjasta: Omani ostan yleensä ulkomailta (paremmat valikoimat). Harjassa on siis sekä harjasosa että “kaavin”. Tuo käyttämäsi kielenphdistin on varmasti oikein hyvä! Ja voi toki olla, että täältäkin saa apteekeista sellaista versiota, jossa puhdistimen toinen puoli on harjas. Monet käyttävät myös metallista puhdistinta (esim. tämän näköinen: http://www.amazon.com/Dr-Tungs-Tongue-Cleaner-Stainless/dp/B00064JGBO). Joten jos muovinen meinaa katkeilla, niin tuosta voisi olla apua.

   Toivottavasti näillä ohjeilla pääset purskuttelemaan! Ainankin on turvallinen valinta tilanteeseesi :)

 2. Vielä jäi kysymättä, että kun tuossa linkkaamassani tuotteessa lukee, että acidity 0,1-0,5%, niin uskaltaakohan tuota nyt sitten käyttää, jos tuo öljy siis on hapanta ja hapan aiheuttaa eroosiota….+

  • Tuo happamuusprosentti on hyvin alhainen. Virgin-öljyissä happamuus saa olla korkeampikin, extra virgin -öljyissä puolestaan alle 1 %. En ole öljyjen erikoistuntija, mutta pieni happamuus on käsittääkseni normaalia kaikille öljyille. Voit toki jossain vaiheessa vaihtaa kookosöljyyn, jos tuo kyseinen tuote ei tunnu hyvältä :)

 3. Kiitos sinulle vastauksistasi. En vielä tänä aamuna kokeillut tuota purskuttelua, kun ei ollut aikaa, mutta ehdottomasti haluan sitä kokeilla. Lisäksi mulla tulee sellaisia proppuja nieluun(ilmeisesti nielurisoihin), niin kiva myös kokeilla, että vähentääkö tuo purskuttelu niiden tuloa. :)

  Muuten, tuossa ostamassani tuotteessa lukee, että seesaminsiemenet on kevyesti paahdettu, niin uskaltaakohan tuota kokeilla, kun mainitsit jossain kommentissa, että simeniä ei saisi olla paahdettu? Toki voin mennä paikalliseen ekokauppaan ja sieltä kysyä öljyä, mutta kun tuon linkkaamani tuotteen nyt menin ruokamarketista ostamaan, niin siksi siitä nyt kyselen. Ja tosiaan, myös kookosöljyä voisi kokeilla.