Karitevoi: pika-apu kuivaan ihoon (ja paljon muuhun!)

Minulta kysytään usein vinkkejä ihonhoitoon. Tasapainoinen, omalle keholle sopiva ruokavalio on oman kokemukseni mukaan ehkäpä olennaisin asia ihonhoidossa. Tähän liittyy osaltaan myös suoliston kunto, jonka merkitystä ihon hyvinvointiin ei voi liikaa korostaa.

Aikaisemmat ihonhoitoon liittyvät kirjoitukseni löydät täältä. Suosin luonnonkosmetiikkaa eikä siirtymän jälkeen ole tavan kosmetiikkaa ollut ikävä. Ihoni, luonto ja eläimet kiittää :)

Yksi tuote on yli muiden. Reissusta palatessani sain pitkillä lennoilla käteni todella kuiviksi. Lentokoneilma + toistuva käsienpesu + lentokoneessa jaettavat puhdistuspyyhkeet eivät ole ihoni parhaita kavereita. Samanlaisen haasteen aiheuttaa pakkanen, ja tämä samainen tuote toimii myös kuviaa talvi-ihoa vastaan loistavasti.

Tämä ihmetuote on karitevoi eli shea butter. Sitä ei voi kuin rakastaa. Olen ollut butterin vannoutunut käyttäjä jo useita vuosia. Karitevoi valmistetaan karitepuiden pähkinöistä perinteisin afrikkalaisin menetelmin. Se tarjoaa iholle ravinteita, suojaa ja kosteutta sekä stimuloi soluaineenvaihduntaa, hidastaa ihon vanhenemista ja korjaa ihon virheitä. Sheavoita suositellaan erityisesti:

 • Kuivaan ihoon, ekseeemaan ja lieviin palovammoihin
 • Kivun lievitykseen esim. niveltulehduksissa
 • Lihasjäykkyyksien vähentämiseen
 • Aurinkosuojaksi
 • Hiustenhoitoon
 • Ihon pigmenttivirheiden korjaamiseen (esim. tummat läikät ja raskausarvet)

Paljon luvattu, mutta tuskinpa voide olisi säilynyt satoja vuosia afrikkalaisessa perinteessä, jos sen teho olisi pelkkää lumetta.

Kasvoilleni karitevoi on liian paksua (paitsi kovilla pakkasilla), mutta jalat ja kädet janoavat sitä. Lennoilta kotiuduttuani hieroin sheavoita käsiini yhdeksi yöksi ja kuivuus pienine haavoinen oli aamulla tipotiessään. Saman olen huomannut ennenkin. Tuote toimii myös ennaltaehkäisevästi ja onkin etenkin talvella käytössäni päivittäin.

Sheavoi

Aiemmat sheavoiteeni olen ostanut Suomesta luontaistuotekaupoista (esim. Ruohonjuuresta), mutta tämän hetkisen purnukkani nappasin mukaan Miamin matkalta alkuvodesta. Paikallisilla sunnuntaimarkkinoilla bongasin sympaattisen afrikkalaismiehen, joka myi käsinvalmistettua karitevoita valloittavan omistautuneena asialleen. Kertoi ummet ja lammet voiteen tehosta ja demonstroi sen käytön.

Myynnissä oli myös kurkumalla terästetty versio, mutta päätin pitäytyä naturalissa. Kurkumallahan on rohdosmaisia ominaisuuksia, mutta hyödynnän ne mielummin sisäisesti käytettynä. Voiteen keltaisen pigmentin kun epäilin olevan vaalealle hipiälleni vähän liikaa. Jos kurkuman rofosvaikutukset kiinnostavat, olen niistä kirjoitellut täällä.

Seuraavassa postauksessa palaan tahnavinkkien äärelle vapputarjoiluja silmällä pitäen.


 

 

2 Responses to Karitevoi: pika-apu kuivaan ihoon (ja paljon muuhun!)

 1. Hei! Mulla ihan sama kokemus karitevoista. Auttaa kuivaan ihoon tosi nopeasti ja paremmin kuin apteekin perusvoiteet. Tiedätkö onko eri valmistajien tuotteissa eroja?

  • Eikös! Itsekin olen perusvoiteet testannut, mutta karitevoita en niihin lähtisi vaihtamaan.

   Tuotteen valinnassa suosittelen kiinnittämään huomiota alkuperään ja sisältöön. Parasta laatua saa, kun alukuperä on mahdollisimman luonnonmukainen (mielellään luomu) ja kun tuote on 100 % sheavoita. Sheavoin nimellä kun markkinoidaan sellaisiakin tuotteita, joista vain osa on sheaa ja loput heikkolaatuisempaa “täytettä” tai muuta ei niin toivottavaa. Kannattaa siis olla tarkkana :)