Valkoiset hampaat luonnollisesti – tilannepäivitys + oil pulling ohjeet

Viime syksynä kirjoitin postauksen, kuinka valkaista hampaat luonnollisesti (*edit: ks. myös uusin postaus täältä). Kirjoitus perustui omakohtaiseen kokemukseeni auyrvedisestä oil pulling -menetelmästä, jonka sanotaan parantavan suun terveyttä ja puhdistavan kehoa.

Postaus innosti monet kokeilemaan oil pullingia (tuttavallisemmin öljypurskuttelua) ja herätti paljon kysymyksiä ja kommentteja kokeilujen tiimoilta. Kiitos kaikille kommentoijille. Kokemusten lukeminen on ollut mielenkiintoista.

Postauksesta on tovi, joten moni on kysellyt, purskuttelenko edelleen, millä tavalla ja mitkä ovat pitkän ajan tulokset. Epäilemättä nyt on korkea aika summata yhteen omat kokemukseni sekä kirjoittaa päivitetty versio oil pulling -ohjeista.

Eli kyllä, öljypurskuttelen edelleen. Alkukevääseen saakka miltei joka aamu, mutta viimeisen kuukauden aikana olen pitänyt taukoa huomatakseni mahdolliset purskuttelun lopettamisen tuomat muutokset. Oil pullingin hyödyt itselleni ovat olleet samoja kuin jo edellisessä postauksessa kirjoittelin. Eli vähentynyt plakki, terveet ikenet ja vihlonnan loppuminen – sekä bonuksena valkoiset hampaat. Aiemmin myös hammaskivi oli satunnainen seuralainen, mutta ei enää. Jo olemassa oleva hammaskivi lohkesi suurimmaksi osaksi pois eikä uutta ole tullut. Vaikutuksista muuhun kehoon en osaa sanoa, koska mitään ”akuuttia” ongelmaa ei alunperinkään ollut.

 

 

Kävin myös noin kuukausi sitten hammaslääkärissä saadakseni ammattilaisen arvion tilanteesta, eikä ainakaan mitään haittaefektejä ollut havaittavissa. Samaan hengenvetoon tahdon kuitenkin huomauttaa hampaille aiheutuvasta terveellisen ruokavalion haasteesta; happamat kasvikset, marjat ja hedelmät sekä niistä puristetut mehut heikentävät kiillettä. Moni myös aloittaa aamunsa sitruunavedellä ja ottaa omenaviinietikkaa ruoansulatuksen tueksi – hyviä tapoja muulle keholle, mutta hampaille ei. Kohtuus siis myös niissä. Haittaefektiä voit vähentää ajoittamalla happamien kasvisten yms. syömisen muun aterian yhteyteen, huuhtelemalla hampaat vedellä syömisen päätteeksi ja toki pitämällä hampaista myös muuten huolta.

Entä mitä olen huomannut pitäessäni taukoa oil pullingista? Selvin ero on ienten herkistyminen lankaamisen yhteydessä ja ”likaisemman” tuntuinen suu. Öljypurskutteluun jää todellakin koukkuun, koska tunne suussa on sen jälkeen koko päivän parempi – ikään kuin hampaat hylkisivät kuonaa (kokeile, jos et usko!) Bakteerien tasolla asiasta on myös tutkimusnäyttöä: Oil pulling puhdistaa suuta ja estää kariesta (eli hammasmätää) aiheuttavan streptokokki-bakteerin kasvua. Hampaideni väri on pysynyt aika hyvin valkoisena ja hammaskivi kurissa, mutta selkeämmät erot on varmasti havaittavissa vasta pidemmän tauon jälkeen.

Mitä purskuttelurutiiniini nykyisin kuuluu ja mitä suosittelen. Tässä päivitetyt oil pulling -ohjeet:

  • Tee oil pulling ensimmäiseksi aamulla ennen kuin syöt mitään. Harjaa kuitenkin ensin hampaat. Jos (sitruuna)vettä haluat aamun aloitukseksi juoda, voit tehdä sen harjauksen jälkeen ennen oil pullingia. Harmia et saa aikaan purskutellessasi vaihtoehtoisesti muulloin kuin aamulla, jos se ei jostain syystä sovi aikatauluusi.
  • Ota 1 tl–1 rkl kylmäpuristettua kasviöljyä suuhusi. Seesamiöljy on perinteisin vaihtoehto ja erään tutkimuksen mukaan myös tehokkain. Sen maku on myös neutraali (huom älä käytä paahdettua seesamiöljyä!) Myös kookosöljy toimii ja on maultaan meillyttävä. Kommenttien perusteella myös oliiviöljy on OK. Aloita pienellä määrällä välttääksesi etomisefektin.
  • Purskuttele öljyä huolellisesti noin. 15 minuuttia, ja huolehdi, ettet niele vahingossa öljyä. Voit aloittaa myös lyhyemmästä ajasta ja pidentää totuttuasi rutiiniin. Muiden aamutoimien hoitaminen purskuttelun yhteydessä sujuu loistavasti.
  • Sylje öljy biojätteeseen. Öljy (kuten kaikki rasva) kerääntyy putkistoon, joten tässä kodassa valitse fiksusti.
  • Puhdista suu bakteeripitoisesta öljystä purskuttamalla vedellä huolellisesti. Suosittelen lämpimästi myös kieliharjan / -kaapimen käyttöä, jotta kieli todella puhdistuu. Hanki se hampaidenhoitovälineistöösi viimeistään nyt.
  • Bonuksena voit huuhdella suun vielä suolavedellä. Suolaveden tarkoitus on tehdä suusta emäksinen ympäristö, jossa bakteerit eivät viihdy. Itse käytän puhdistamatonta merisuolaa, mutta uskon tässä minkä tahansa suolan tehoavan.
  • Hampaiden peseminen lopuksi ei ole välttämätöntä – teithän sen jo heti alussa. Jos kuitenkin kaipaat makusyistä harjausta myös loppuun, kevyt käsittely riittää. Hammastahnoista oma suosikkini on herkkäsuisimmillekin sopiva Salutem, joka ei sisällä muuta kuin natriumfluoridia, xylitolia ja luonnon betaiinia. Saatavana myös fluoriton tahna, jos sellaista preferoi.

 

oilpulling

 

Onko oil pulling sopiva lisä sinun rutiineihisi? Kokeile, niin tiedät. Viisitoista minuuttia päivässä ei ole iso uhraus, etenkin jos/kun palkintona on terve ja valkoinen hymy. Toki hampaiden ja suun terveydestä kannattaa huolehtia myös muulla tavoin fiksuja ruokavalintoja unohtamatta.

Entä kannattaako hampaat valkaista kemiallisten valkaisujen sijaan tällä menetelmällä? Ylen Puoli seitsemän -ohjelman toimittaja kävi aiheen tiimoilta haastattelemassa myös minua. Insertti löytyy täältä kohdasta 3:30 eteenpäin. Jokseenkaan en ole yllättynyt, ettei kemiallisia valkaisuja tarjoava suuhygienisti nähnyt oil pullingia hyödyllisenä ;-) Myös vetyperoksidin turvallisuudesta voi kukin tehdä omat johtopäätöksensä. Niin tai näin, hymy kaunistaa ketä tahansa, on rivistö minkä värinen tahansa. Eikös?


 

 

 

26 Responses to Valkoiset hampaat luonnollisesti – tilannepäivitys + oil pulling ohjeet

 1. Jes tilannepäivitystä olen odotellutkin. Kiitos!

  Toi happamien ruokien vaikutus kiilteelle on kyllä hyvä muistutus. Itselläni tulee hörpittyä raakamehuja päivittäin ja varmasti pitkässä saatossa näkyy kiilteessä. Ei vain tahtoisi niistä luopua kun muuten tekevät hyvää terveydelle. Vinkit tähän ovat tervetulleita :-)

  • Paras vinkkini on kohtuus ja tekstissäkin mainitsemani asiat eli ajoittamalla happamien kasvisten yms. syöminen muun aterian yhteyteen ja huuhtelemalla hampaat vedellä syömisen/juomisen päätteeksi. Jos (tuorepuristetut)mehut ovat osa ruokavaliotasi, voit myös jonkin verran säästää kiillettä juomalla ne pillillä. Toki kannattaa myös valikoida mehuun vähemmän happamia raaka-aineita. Kokonaan ei “terveysmehuista” tarvitse toivottavasti luopua :)

 2. kiitos hyvästä postauksesta! pari kysymystä heräsi…: onko paha, jos vähän pääsee
  öljyä nieluun? ja kuinka paljon suolaa on suolavedessä, millä purskuttelet?

  • Ei se niin vaarallista ole, jos öljyä eksyy vahingossa pieni määrä nieluun. Pääasia on, ettei bakteeripitoista öljyä tahallisesti nieleskele :) Voit ottaa öljyä hieman vähemmän, niin se pysyy suussa helpommin. Suolan määrää en ole tarkkaan mittaullut, mutta arvioisin, että 1/2 tl pienessä lasillisessa vettä.

 3. Moikka!

  Aloitin itse öljypurskuttelun noin kuukausi sitten, ja aivan täysin olen koukkuun jäänyt! Tosin itse seen sen heti herättyäni ensimmäiseksi (siis ennen veden juontia ja hampaiden pesua). Kun olen purskutellut (ja sylkenyt öljyn talouspaperiin ja laittanut sen biojätteeseen), pesen hampaat harjalla ja (luomu)tahnalla. Vasta sitten juon vettä ja hieman myöhemmin syön. En tiedä kuinka tärkeää järjestys tässä on? Olen vain ajatellut, että öljy puhdistaa yön aikana suuhun kertyneen bakteeriston. Kielen puhdistan iltaisin hampaiden pesun jälkeen.

  Ainoa mikä ohjeissasi herätti huomiota on mahdollinen sitruunavesi hampaiden pesun jälkeen. Muistan lukeneeni, että mitään kovin hapanta ei saisi syödä heti hampaiden pesun jälkeen, eikä myöskään pestä hampaita heti happaman syönnin jälkeen. Että se aiheuttaisi jonkun ikävämmän reaktion kiilteessä kuin pelkkä saman happaman syönti muulloin. En ole varma…

  En olekaan ennen lukenut blogiasi, päädyin tänne oil pullingia googlettamalla. Aionkin tutustua lähemminkin!

  terveisin Kristiina

  • Hei Kristiia,
   Koukuttavaa toden totta! Järjestys on noinkin varmasti oikein hyvä ja suu tulee puhtaaksi.

   Sitruunavedestä: Tekstissä “varoittelinkin” happamien ruokien vaikutuksesta hampaille ja kirjoitin, että haittaefektiä voi vähentää ajoittamalla happamien kasvisten yms. syömisen muun aterian yhteyteen, huuhtelemalla hampaat vedellä syömisen päätteeksi ja toki pitämällä hampaista myös muuten huolta. Sitruunaveden olen ajoittanut ohjeistuksissa hampaiden pesun ja oil pullingin väliin. Tämä juurikin sen vuoksi, ettei tällöin harjauksen aikana ole happohyökkäys käynnissä, mikä vahingoittaisi kiillettä. Eli heti hapanta syötyään ei kannata hampaita harjata, sen sijaan hampaiden harjauksen jälkeen happohyökkäys ei ole normaalia vahingollisempaa. Itse asiassa käsitykseni mukaan silloin hampaissa on nimen omaan enemmän suojaa. Joku asiaa paremmin tunteva voi korjata, jos olen väärässä :)

   • Kokeilin tänään ekaa kertaa OP:ta kun alkoi keltaus kyllästyttämään ja hain kiillettä vahingoittamatonta keinoa. Kiitos hyvästä tekstistä ja kommenteista, katsotaan mitä tulee :)

    Olen myös kuullut hammaslääkäriltäni että happamia ei tule syödä ennen hampaidenpesua mainitsemastasi syystä, eikä 15 minuuttia hampaidenpesun jälkeen. Syytä en tosin minäkään muista.

    • Jos keltaisuus on värjäymää (ei siis hammasluusi normaali väri), niin uskoisin OP:n auttavan. Haitaksi se ei ainakaan ole, joten kokeilla tosiaan kannattaa ainakin muutaman viikon ajan.

     Hmm… enpä tiedä minäkään, miksi hampaiden pesun jälkeen pitäisi välttää hapanta. Ehkäpä hammaslääkärisi viittasi tilanteeseen, jossa hampaat pestään juuri ennen nukkumaan menoa. Koska yön aikana syljen tuotanto on vähäistä, ei se muodosta puskuria happamalle/sokerille tapaan kuin päivän aikana. Muuta selitystä en keksi, mutta kysäise ihmeessä hammaslääkäriltäsi, kun seuraavan kerra menet vastaanotolle. Kiinnostaisi tietää minunkin!

 4. Onnistuuko sama öljyhoito niin, että laittaa hammasharjan päälle nokare hanmmastahnaa ja nokare kookosöljyä samanaikaisesti? Jotenkin tuntuu ällöttävältä tuo öljy suussa :(

  • Hmmm, ehkäpä voisit kokeilla harjata erikseen tahnalla ja öljyllä. Uskoisin, että parempi sillä tavoin kuin yhtäaikaa… En tosin ole kummallakaan tavalla itse kokeillut. Oil pullingin alkuperäinen (ayurvedinen) ajatus on, että suun ja hampaiden lisäksi myös elimstö puhdistuu öljyn sitoessa toksiineja itseensä. Sitä vaikutusta tuskin harjaamalla saa. Mutta kokeile ihmeessä, niin näet, josko hampaat alkavat valkaistua ja ikenet voimaan hyvin :)

 5. Aloin heti kokeilemaan tuota reseptiäsi oil pulling, koska hampaissani varmasti jo eroosiota pahasti. Miksi lopuksi tulee pestä vielä hampaat?Hammaslääkärissä on kehoitettu pesemään hampaat vasta n. 30 min syömisen jälkeen ja tässä öljyn ja suolan purskuttelussa varmastikkin tulee happohyökkäys ja jos sitten heti pesee hampaat, niin kiille menee. Entä voiko tehdä illala niin, että ensin tekee purskuttelut ja ottaa xylitol-pastillin ja pitää n.30 min tauon ja pesee sitten hampaat?

  • Hampaiden peseminen oil pullingin jälkeen ei ole välttämätöntä, ja kuten totesitkin hampaiden harjaus ei ole suositeltavaa, jos happohyökkäys on käynnissä. Pelkkä öljy ei käynnistä happohyökkäystä, mutta suolan vaikutusta en osaa varmuudella sanoa (etenkin jos on eroosio).

   Jos et ole vielä lukaissut uusimpia ohjeitani oil pullingiin, niin kannattaa katsoa ne. Niissä on maininta myös tästä asiasta sekä muutama muu tarkentava huomio. Tässä linkki postaukseen: https://www.leeniviio.com/2014/05/14/valkoiset-hampaat-luonnollisesti-tilannepaivitys-oil-pulling-ohjeet/

   Voit hyvin tehdä illalla oil pullingin ja harjauksen tuossa järjestyksessä. Suosittelen myös hammasvälien puhdistamista hammaslangalla tai hammasväliharjalla.

   Hienoa, että huolehdit hampaistasi ja toivottavasti saat jarruteltua eroosiota!

  • Korjaus: Oletin kommenttisi luettuani, että se tuli alkuperäiseen oil pulling postaukseeni, jossa kehoitetaan harjaamaan hampaat oil pullingin jälkeen. Sen vuoksi vastauksessani linkkasin tähän uudempaan tekstiin, jossa harjaus on laitettu vapaaehtoiseksi toimeksi. Eli siis voit hyvin jättää harjauksen väliin, jos öljypurskuttelet aamulla ja olet sitä ennen jo pessyt hampaat. Illalla tuo puolen tunnin tauko on ok, mikäli haluat harjata hampaat mielummin oil pullingin jälkeen kuin ennen sitä. Suosittelen myös, että tarkistat hammaslääkäriltäsi, aiheuttaako suolavesi happohyökkäyksen :)

   • Kiitos vastauksesta. Odotan mielenkiinnolla onko purskuttelulla apua keltaisiin laikkuisiin hampaisiini. En haluaisi mennä hammaslääkärin valkaisuunkaan. Olen kärsinyt n. 1,5 vuotta röytäilystä, jonka syyksi gastroscopiassa selvisi väjä hiatusaukko, tästä syystä hampaisiin tullut eroosiota. En syö happamia ruokia, happamia juomia en juo, paitsi espresso kahvin maidon kanssa x2kuppia/vrk ja kamomilla teetä+maitoon sekoitettu x1 kuppi/vrk. Käytän kuureina lifen aloeverajuomaa sekä ph balance pascoeta. Alkuun käytin jonkun aikaan apteekin mahasuojalääkettä Esomeprazolia, ja nyt taas käytän niitä koska kesän jälkeen hamapaiden tilanne on pahentunut nopeasti. Urheilen paljon ja se lisää happamien röytäilyjen määrää liikkuessa. Onko sinulla jotakin ihme diettiä tähän vaivaan?

    • Toivottavasti purskuttelusta on sinulle apua. Huomauttaisin kuitenkin, ettei öljy valkaise hammasluuta vaan ainoastaan puhdistaa värjäytymiä. Eli jos keltaisuus/laikkuisuus on hammasluusi ominaisuus, ei tämä siihen tehoa. Toki oil pullingista on hyöytyä muuten, esim hammaskiveen ja ikenien kuntoon. Se myös ainakin itselläni auttaa uusia värjäymiä syntymästä ikään kuin tekemällä hampaan pintaan värjäymiä hylkivän kalvon.

     Valitettavasti tapaustasi paremmin tuntematta en voi näin blogin välityksellä antaa yksilöllisiä ruokavalio-ohjeita. Yleisesti sanoisin, että kannattaa välttää huonosti sulavia ja ilmaa muodostavia ruoka-aineita, syödä hitaasti ja pureskella kunnolla. Happosalpaajien käyttöön suhtautuisin varauksella. Pitkäaikaisessa käytössä niistä voi olla myös haittaa. Vatsahappojen tarkoitus on tappaa ruoan mukana vatsaan kulkeutuvat bakteerit sekä auttaa ruoansulatuksessa. Jos happoja jatkuvasti salpaa, voi se johtaa paheneviin ruoansulatusongelmiin (etenkin proteiinin) ja mahdollistaa epäsuosuotuisten bakteerien kasvun ruoansulatuskanavassa. Toki ymmärrän tarpeesi lääkkeen käytölle enkä kehota sen lopettamista keskustelematta lääkärin kanssa. Tilanteessasi on punnittava, mikä asia on tärkein hoitaa ja toki, jos oireet menevät pahaksi (palleatyrä) voi myös leikkaushoito olla aiheellinen. Mutta en ole lääkäri, joten tämän enempää en pysty auttamaan.

     Tsemppiä ja kommentoi toki, jos huomaat oil pullingilla olevan vaikutusta!

 6. Heti huomenna aion kokeilla purskuttelua kookosöljyn kanssa, vaikuttaa todella mielenkiintoiselta jutulta! Mutta mutta… tykkään syödä aamupalan heti herättyäni ja vasta sen jälkeen pesen hampaat, koska mielestäni hammastahnan makuisella suulla mikään ei vaan maistu hyvältä… mutta tämä purskutteluhan olisi nimenomaan hyvä tehdä ennen syömistä… tai sitten täytyy vaihtaa hammastahnaa, jääkö esim tuosta mainitsemastasi Salutem-tahnasta makua suuhun? Itse pesen hampaat ihan perus- fluori-ja xylitoltahnalla…

  • Varmasti purskuttelu toimii vaikka tekisit sen aamiaisen jälkeenkin. Suosittelen kuitenkin lämpimästi, että kokeilet purskuttelua ennen aamiasta, jotta saat ihanan puhtaan suun ja hampaat koko päiväksi (öljypurskutus tuntuu tekevän hampaan pinnan ikään kuin tahroja hylkiväksi!)

   Salutem ei mielestäni maistu voimakkaasti. Voit myös kokeilla Weledan suolahammastahnaa. Se ei maistu oikeastaan kuin vähän suolaiselle (ei yhtään perinteiselle hammastahnalle) eli on tähän tarkoitukseen hyvä. Voit toki myös öljypurskuttaa ilman pesua, jos hammastahnan maku silti tuntuu häiritsevän. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kiilteen säilyttääksesi hampaita ei kannata pestä heti ruokailun jälkeen, vaan odottaa, että happohyökkäys on ohi :)

 7. Hei, luin ensin tuota vanhempaa ketjua öljypurskuttelusta, ja kommentoinkin kielenpuhdistusta (tuleekohan se sinulle tietoon kun on niin vanhaan keskusteluun tehty?). Mutta nyt kiinnostaisi mielipiteesi hammastahnasta. Käsitin, että ennen käytit Weledan suolahammastahnaa mutta nyt mainitsit suosikiksi Salutem-tahnan. Kertoisitko syyn vaihtoon? Itse olen ollut Elmex-geelin (vihreä tuubi, vihloville) käyttäjä, mutta olisi kiva kokeilla muitakin. Kielen puhdistan HALITA-merkkisellä kaapimella (joistakin apteekeista löytyy), ja kokeiltuani muitakin pidän sitä parhaana. Olen yksi sinun “Taltuta makeanhimo” -kurssilaisista, ja olet ainoa, jonka juttuja seuraan, mikä kertokoon yhtenevistä ajatuksistamme ja periaatteista ☺. Kiitos vastauksista, joita olen aikaisemminkin saanut, ja hyvää jatkoa!

  • Hei vaan, vastasinkin äsken aiempaan kommenttiisi toisen postauksen alle :) Siirryin Weledasta pois, koska koin, ettei se toiminut niin tehokkaasti kuin halusin. Käytän sitä kyllä satunnaisesti edelleen, joten huonosta tuotteesta ei ole kyse. Salutem-tahnaan olen ollut tyytyväinen ja pidän siitä, ettei se sisällä mitään turhaa (natriumlauryylisulfaattia, makuaineita eikä parabenzoehappoa). Fluoriton vaihtoehto sopii niille, jotka ovat skeptisiä fluorin tarpeellisuudesta / turvallisuudesta (netistä löydät keskusteluja asiasta). Tuo Elmex on siitä hyvä tahna, ettei sekään sisällä natriumlauryylisulfaattia, joka voi ärsyttää suun limakalvoja, mutta jos kaipaat vaihtelua, kokeile ihmeessä Salutemia.

   Kiva, että löysit Taltuta makeanhimo -kurssilta myös tänne blogin puolella ja koet lukemasi hyödylliseksi :)

 8. […] Jotkut sanovat, että jo yhdellä kerralla voi tuntea eron, jotkut jopa sanovat, että pahimmatkin suusairaudet ovat parantuneet purskuttelun ansiosta. Ja kuulimpa kerran, että aluillaan olevat reiätkin on saatu ”parannettua” purskuttelun avulla. Itse henkilökohtaisesti sanoisin, että eron huomaa jo viikossa – ainakin itse olen huomannut. Hampaat todella valkaistuvat purskuttelun ansiosta. Voit lukea vielä tarkemmin tästä koko aiheesta täältä. […]

 9. Luin mielenkiinnolla asiasta, ja halusin itsekin kokeilla oil pullingia. Tuo kiinteä kookosrasva vain on todella inhottava suussa.Ystäväni kehotti kokeilemaan Nutrician MCT oil -tuotetta jota hän itsekin käyttää. Tällä purskutteleminen sujuikin helposti eikä etovaa tunnetta tullut.
  Mitä mieltä olet tästä juoksevasta öljystä oil pullingissa? Tehoaako samoin, kuin tuo kiinteä rasva?

  • Öljyn koostumuksella ei ole lopputuloksen kannalta väliä :) Perinteisestihän ayurvedassa käytetään oil pullingiin seesamiyöljyä, joka sekin on täysin juoksevaa. Mct-öljy on varmasti miellyttävä ko. tarkoitukseen, sillä se ei juurikaan maistu/haise. Lisäksi se sisältää antibakteerisia ominaisuuksia, kuten kookosöljykin, joten purskuttele ihmeessä sillä, mikä tuntuu hyvältä. Minua ei kookosöljyn kiinteys haittaa, sillä öljyhän sulaa suussa ruumiinlämmön vaikutuksesta todella nopeasti. Kesällä kookosöljy onkin juoksevaa myös purkissa, sillä huonelämpötila ylittää helposti kookosöljyn sulamispisteen.