Cashewkerrosjogurtti

Täällä blogissa olen haastanut teidät ottamaan hapatetut ruoat osaksi ruokavaliota. Sen vauhdittamiseksi olen jakanut muutamia reseptejä, joista on helppo lähteä liikkeelle. Reseptien hapatetusta osuudesta vastaa hapankaali; sitä kun saa miltei jokaisesta kaupasta ja kuten voit huomata, sitä voi piilottaa muiden ainesosien joukkoon ilman, että maku on hallitseva. Kätevä tapa iloita maitohappobakteerien hyödyistä, vaikka hapankaalin suuri fani (ainkaan vielä) et olisikaan.

Aiemmat reseptit löydät tästä ja tästä. Tällä kertaa vuorossa on makeampi herkku, joka ilostuttaa myös kauniilla ulkonäöllä. Lopputulos vaatii pientä esivalmistelua, mutta on vaivan väärti.

Cashewkerrosjugutti

Perumassa
4 dl cashewpähkinöitä*
½ dl mehua hapankaalista
½ tl aitovaniljaa
vettä tarpeen mukaan

Liota pähkinöitä vähintään 4 tuntia. Huuhtele huolellisesti ja laita tehosekoittimeen hapankaalimehun kanssa. Tarviset joukkoon myös hieman vettä saadaksesi massan tasaiseksi. Blendaa samettiseksi. Laita cashewmassa puhtaaseen lasipurkkiin. Sulje purkki ja siirrä se pimeään lämpimään paikkaan vähintään 12 tunniksi. Mitä pidempään annat jogurtin tekeytyä, sen happamampaa siitä saat.

*EDIT* kannattaa katsoa kommenttiosioista vastaukseni cashewpähkinöiden laatua koskien.

Marjakerros
1 dl perusmassaa
1 dl mustikoita

Sekoita 1 osa hapattunutta peruspohjaa ja 1 osa marjoja. Sauvasekoitin käy tähän hyvin.

Chia-kerros
2 rkl perusmassaa
¾  dl vettä
1 rkl chian siemeniä

Sekoita korkeassa lasissa lusikan avulla kaikki aineet keskenään ja anna turvota 30 min.

Jugurtin kokoaminen:
Kun chia-kerros on valmista, lisää sen päälle annos marjakerrosta ja viimeiseksi annos perusmassaa. Nauti aurinkoisten kesäaamujen kunniaksi.

Cashwkerrosjogurtti

 

Huomioitavaa:

*Huolehdi, että kaikki hapattamisessa käytettävät astiat ovat täysin puhtaita ja kuvia. Suosittelen laittamaan hapattamiseen käytettävän lasipurkin hetkeksi lämpimään uuniin tai vaihtoehtoisesti huuhdella sen kiehuvalla vedellä.

*Älä käytä perusmassassan blendaamiseen pitkään seissyttä vettä. Voit myös keittää vettä ja jäähdyttää sen ennen kuin lisäät blenderiin cashewpähkinöiden kanssa. Näin varmistut, ettei myöskään veden mukana jogurttiin eksy huonoja bakteereja.

*Hapankaalimehun saat kätevästi valutettua hapankaalirasiasta. Et siis tarvitse erikseen varsinaista hapankaalimehua.

*Perusmassaa voi hapattaa kaksikin vuorokautta, mutta hygienian on oltava kohdallaan, jotta jogurtti ei ala kerätä huonoja bakteereja. Hapattamisen jälkeen jogurtti säilyy kylmässä noin viikon. Säästät aikaa ja vaivaa, jos teet kerralla enemmän (esim. tuplamäärä ohjeesta), ja voit käyttää massaa myös muuhun esim. rahkan tavoin.

 


 

 

3 Responses to Cashewkerrosjogurtti

  1. Kiitti tästä!!! Vatsa ei kestä maitotuotteita enkä halua käyttää kaupan soija- tai kaurajukurtteja. Tää menee siis testiin :D Tuli mieleen, voisko pohjana käyttää muita pähkinöitä? Cashewit on musta aina huonolaatuisia…

    • Totta, pähkinöiden kanssa saa olla tarkkana. Eritoten kun kyseessä on cashew, nimittäin jos toisin ei mainita, ovat kaupoissa myytävät cashewpähkinät prosessoitu kuoren irrottamiseksi. Käytännössä se tarkoittaa keittämistä öljyssä tai paahtamista. Pähkinöiden herkät rasvahapot eivät kuumennusta kestä ja samalla myös osa ravinteista tuhoutuu. Lisäksi myös kuljetuksessa ja jatkosäilytyksessä pähkinät altistuvat edelleen hapelle ja kuumuudelle, mikä altistaa härskiintymiselle. Ei siis ihme, että pähkinäpussin viimein päätyessä käyttöön, on sisältö muuta kuin priimaa.

      Suosittelen ehdottomasti, että satsaat aidosti raakoihin cashewpähkinöihin, joihin käytetään vain kylmäprosessointia ja niiden laatua valvotaan. Parasta on, jos pähkinät on tämän lisäksi pakattu vakuumipakkaukseen ja säilötty viileässä. Hinta on ”tavallisia” cashewpähkinöitä korkeampi, mutta todella sen väärti. Eron huomaa pähkinöiden ulkonäössä, koostumuksessa, ravintoarvoissa ja ennen kaikkea maussa!

      Testaa siis reseptiä ihmeessä! Tämä jugu voittaa omasta mielestäni “perinteisemmät” vaihtoehdot ehdottomasti myös makunsa puolesta :)