Gluteeniton porkkanapuuro

Blogihiljaisuuden perusteella voisi kuvitella, että syksy on alkanut rauhallisesti, mutta kaikkea muuta. Syksyn valmennukset ovat alkaneet, ensimmäinen Tehostartti käynnissä ja muutama muu tapahtuma aivan nurkan takana.

Todella innoissani olen tulevasta detox-ohjelmasta, jota olen työstänyt kuukausia ja pian se on täällä! Nyt jos jo pelkkä detox–sana saa sinut pudistelemaan päätä, voin kertoa, että niin saa minutkin. Siinä merkityksessä, mitä se ensimmäiseksi tuo mieleen. Pikakuuri erilaisia litkuja, jotka parhaimmassakin tapauksessa saavat myrkyt vain pyörimään elimistössä ja tekevät olon heikoksi. Lopputuloksena kaikkea muuta kuin parempi ja elinvoimaisempi vointi.

Siinä syy, miksi päätin tehdä oman ohjelman – sellaisen jonka avulla keho ja mieli puhdistuvat turvallisella tavalla ja tulevat samalla ravituiksi ilman trendikkäitä hokkuspokkustemppuja.

Tästä kuulette pian lisää, mutta nyt reseptiin,  joka on odotellut blogiin pääsyä jo tovin. Syksyn tulosta kertoo se, että puurot ovat tehneet paluun. Vielä en ole lämpimiä kanelipuuroja kaivannut, joten kehitteillä on ollut pehmeitä raakapuuroja. Pidän yksinkertaisesta ja tämän hetken suosikkini on ehdottomasti sellainen. Kaksi raaka-aineitta ja valmistusaika muutamia minuutteja, kunhan tattarit on muistanut laittaa edellisenä päivänä likoamaan.

Gluteeniton porkkanapuuro

3 dl tatttarisuurimoita liotettuna (kuivana n. 2 dl)
2 isoa porkkanaa
n. 1 dl vettä

Liota tattareita huoneenlämmössä vähintään 12 tuntia. Huuhtele huolellisesti vuorotellen kuumalla ja kylmällä vedellä. Laita tehosekoittimeen yhdessä kuorittujen porkkanoiden ja veden kanssa. Surauta tasaiseksi. Lisää vettä, mikäli koostumus on liian paksu. Myös ripaus laadukasta suolaa sopii kyytiin.

Huom: Samettisen lopputuloksen saamiseksi on blenderin oltava tehokas. Itse olen valmistanut tätä puuroa vain Vitamixillä, jolle raa’at porkkanat eivät ole haaste.

Jos haluat puurosta lämmintä, voit käyttää valmistamisessa kiehutettua vettä. Voit myös huuhdella liotetut suurimot kiehuvalla vedellä tai keittää niitä muutaman minuutin. Tämä poistaa fytiinihapon, jota raaka vilja liottamisenkin jälkeen hieman sisältää – samaan tapaan kuin muun muassa siemenet ja pähkinät. Fytiinihappo heikentää ravintoaineiden imeytymistä ja kuormittaa ruoansulatusta. Raakaravinto on toki monessa mielessä terveydelle suotuisaa, joten kaikkea ei fytiinihapon takia tarvitse lähteä kuumentamaan. Määrä tekee myrkyn.

Suosittelen puuron nauttimista eritoten iltaisin, kun taas aamuihin tarvitaan vähän enenmmän potkua. Hitaat hiilihydraatit tuovat kylläisyyttä, mutta eivät jää asumaan vatsaan koko yöksi, kuten proteiini- ja rasvapitoinen iltapala helposti tekee. Hiilihydraatit auttavat myös tryptofaani-nimistä aminohappoa siirtymään aivoihin. Tryptofaanista muodostuu serotoniinia, joka puolestaan on melatoniinin, sen kuuluisan unihormonin, esiaste.

Ja tässä tärkein: puurokin kannattaa pureskella, vaikka se sosemaista onkin. Vatsa saa ennakkovaroituksen, sylki ehtii hoitaa tehtävänsä ja ruoka sulaa paremmin. Kannattaa ripotella puuron sekaan sattumia, jos muuten lusikoit sen vauhdilla alas. Esimerkiksi seesamin- tai chiansiemenet sopivat tarkoitukseen hyvin.

Hyviä unia.


 

 

2 Responses to Gluteeniton porkkanapuuro

  1. Näyttää pirteältä! Välttelen hedelmiä etenkin iltaisin joten tämä menee kokeiluun. Mietin kyllä onko tattarin maku hallitseva? En siitä niin piittaa ainakaan tavallisissa puuroissa.. :)

    • Porkkanan pehmeä maku puurossa on ihana ja mielestäni taittaa tattaria hyvin. Toki tattarista pitävänä olen vähän puolueellinen arvioimaan… ;) Testasin reseptiä myös kauralla ja sekin toimii hyvin, joten siinä vaihtoehto!