Ihana kamala sokeri

En kannata ruokavalioasioissa äärimmäisyyksiä – tai ylipäätänsä keskity kieltoihin, vaan niiden sijaan hyvää tekeviin, laadukkaisiin ja tasapainoisiin valintoihin.

Yksi ruoka-aine kuitenkin on, jonka haitallisuudesta en kyllästy puhumaan. Sen on tutkimuksin todettu täyttävän seuraavat kriteerit:

Alttius ylensyömiseen, vaikeasti hallittavissa oleva himo, voimakkaat vieroitusoireet sekä herkistyminen muille riippuvuutta aiheuttaville aineille.

Kuten otsikko jo paljasti, kyseessä on ovela ystävämme sokeri. Nyt puhun siis ennen kaikkea puhdistetusta, valkoisesta sokerista, jota lisätään nykyään miltei joka paikkaan – en siis ruoka-aineiden luontaisesti sisältämiä sokereita (kuten kokonaisten hedelmien sokeri).

Pidä tuolista kiinni, nyt aion paasata…

Miksi suhtaudun lisättyyn sokeriin niin kielteisesti? 

Tässä muutamia syitä:

 • Sokeri stimuloi riippuvuuteen altistavia osia aivoista. Rottakokeissa on todettu sokerin koukuttavan helpommin ja aiheuttavan voimakkaammat vieroitusoireet kuin kokaiinin.
 • Sokeri (tarkemmin fruktoosi makeutusaineena) on nykyään suurempi rasvamaksan aiheuttaja kuin alkoholi – ja mikä surullisinta; lapsilla! Se toden totta kertoo modernien ruokailutottumusten surullista tarinaa.
 • Sokeri sekoittaa nälkä- ja kylläisyyshormonien toimintaa, mikä vaikeuttaa entisestään nälänhallintaa, joka jo lähtökohtaisesti on sokeripitoisella ruokavaliolla heikko.
 • Sokeri eristettynä hiilihydraattina sisältää vain ja ainoastaan tyhjiä kaloreita; ei lainkaan vitamiineja tai kivennäisaineista – tai kylläisyyttä tuottavia ravintoaineita.
 • Sokeri lisäksi kuluttaa elimistöstä ravinteita, vaikka juuri niitä tarvittaisiin kompensoimaan sokerin aiheuttamia haittoja.
 • Sokeri kiihdyttää matala-asteista tulehdusta, joka on osana kaikissa kroonisissa sairauksissa, kuten esim. suomalaisille tyypillisissä sydän- ja verisuonitaudeissa.
 • Sokeri heikentää suoliston terveyttä ruokkimalla haitallisia suolistobakteereja. Hyvinvoiva suolisto on terveyden ehdoton kulmakivi, joten sokerisella ruokavaliolla on helppo sairastella.
 • Liikalihavuus, iho-ongelmat, temppuileva vatsa, väsymys, ärtyisyys, keskittymisvaikeudet, huono hammasterveys… syyllinen näihinkin oireisiin löytyy usein sokerista.

Miksi koen tärkeäksi jakaa tätä tietoa?

 • Sokerin haitoista puhutaan aivan liian vähän, eikä moni tiedä/ymmärrä, millä tavalla sokerin puputtaminen vaikuttaa terveyteen.
 • Moni ei myöskään huomaa, kuinka monessa muodossa haitallinen sokeri suuhun päivän mittaan eksyy. Kyse ei siis välttämättä ole tietoisista valinnoista.
 • Sokerin himo ei koske ainoastaan makeita herkkuja, vaan kaikkiin puhdistettuihin hiilihydraatteihin (valkojauhotuotteet yms.) ja on erittäin vaivatonta koukuttua.
 • Sokerin haittoja vähätellään arkikeskusteluissa ja turvaudutaan perusteluun: ”Kuollaanhan me kuitenkin”.

 Kuollaan kyllä, mutta eikö siihen asti olisi ihanaa voida hyvin, olla terve ja energinen sekä vapaa turhista vaivoista – niistä, joihin moni on jo niin tottunut, että ajattelee niiden kuuluvan osaksi normaalia elämää.
 • Olen itse ollut pahassa sokerikoukussa, mutta ymmärrettyäni sokerin aiheuttamat haitat, ei sokerin karistaminen käynytkään käden käänteessä. Siinä kuitenkin lopulta onnistuttuani, koen suorastaan velvollisuudeksi auttaa muita samassa asiassa. Niin hyvältä elämä ilman makeanhimoa tuntuu!

 

Jotain asian ajankohtaisuudesta kertoo myös se, että maailman terveysjärjestö WHO on esittänyt näkemyksen, jonka mukaan päivittäinen sokeriannos olisi toivottavaa olla alle 5 % päivittäisestä energiansaannista (virallinen suositus on nyt 10 %).

Tuo määrä tarkoittaa noin kuutta teelusikallista sokeria, joka tulee täyteen helposti, kun ottaa huomioon, että siihen katsotaan sisältyvän lisätyn sokerin ohella myös hunajan, siirapit sekä hedelmämehut ja -tiivisteet.

Ei, en mene paniikkiin, jos sokeria tulee syötyä. Eikä sinunkaan tarvitse, jos kyse on tavan sijaan poikkeuksesta. Tosin, kun sokerin otteesta on päässyt, voi vahingossa käydä niin, ettei sokerisesta mausta liiemmin enää edes pidä.

Silloin voi kieltäytyä makeanhimoa ruokkivista houkutuksista ilman, että itsekuria täytyy koetella. Kyse ei siis ole jatkuvasta kamppailusta tai tiukkapipoisuudesta – saatika siitä, ettei jäljellle jäisi enää mitään, millä herkutella – kuten sokerin puolustuspuheenvuoroissa saa usein kuulla.

 

Pysyviä ratkaisuja makeanhimoon on siis olemassa. 

Moni teistä lieneekin kuullut Taltuta Makeanhimo -valmennuksesta, jota olen pyörittänyt jo pitkään.

Nyt on tullut aika lanseerata ohjelma uudessa uljaassa muodossa; entistä kattavampana, helppokäyttöisempänä ja tehokkaampana!

Käytännössä se tarkoittaa:

 • 4 viikon ohjelmaa, joka on pilkottu 13 moduuliin, joista jokainen tarttuu makeanhimon kannalta olennaiseen tekijään ja auttaa karsimaan haitallisen sokerin.
 • Ytimekästä tietoa sekä tehokkaita harjoituksia, joiden myötä makeanhimo talttuu järkevin askelin.
 • Elämäntapamuutoksia, jotka tukevat kokonaisvaltaista hyvinvointia myös kurssin jälkeen – tavoitteena kun on ennen kaikkea muutoksen pysyvyys.
 • Reseptejä, vinkkejä ja suosituksia, joiden avulla löydät sokerille ravitsevia ja helppoja vaihtoehtoja hyvällä fiiliksellä!
 • Valmentajan jatkuvan tuen saakka ja suljetun keskusteluyhteisön.
 • Pääsyn valmennusalustalle kesäkuun alkuun saakka ja mahdollisuuden käydä kurssi omassa tahdissa.

 

Kurssin hintaa en halunnut korottaa, koska toivon, ettei hinta muodostu esteeksi osallistumiselle. Jos siis koet aiheen kolahtavan, klikkaa TÄSTÄ ohjelman lisätietoihin ja ilmoittaudu mukaan!

Jos taas sokeri ei ole sinulle haaste, hieno juttu! Olet hyvillä raiteilla :)

 

Kesä ja mansikat mielessä. Sitä tämä kevätaurinko tekee. Pus.

 

 

2 Responses to Ihana kamala sokeri

 1. Onko hunaja samaa kategoriaa, eli tulisiko käyttöä rajoittaa? Itse tykkään laittaa hunajaa esim. rahkan sekaan n. 1-2tl

  • Hunaja on ehdottomasti parempi vaihtoehto kuin pöytäsokeri tai ruskeat sokerit! Terveellä ihmisellä kohtuukäyttö ei siis tuota ongelmia ja laadukkaista / erikoishunajista (esim. propolis-hunaja) on myös mahdollisia hyötyjä terveydelle.

   Mikäli kuitenkin sokeriaineenvaihdunnassa on ongelmaa tai on muuten sokerille herkkä, kannattaa hunaja korvata tuoreilla hedelmillä ja vielä parempaa, marjoilla. Ne toimivat eism. rahkan seassa hyvin ja tarjoavat hedelmän oman sokerin vastapainoksi ravintokuituja, vettä ja vitamiineja.

   Myös vatsaongelmaisille hunaja voi olla haastava, koska fruktoosi voi aiheuttaa huonon imeytyvyytensä vuoksi suolistovaivoja.

   Summa summarum: Terveelle ok, kunhan muistaa kohtuukäytön eikä korvaa sillä kokonaisia hedelmiä ja marjoja. Ja jos makeanhimo vaivaa, on hunajapurkki hyvä pitää ainakin ylimenovaiheen ajan kiinni ;)