Mitä tehdä, kun tulossa on sokeria pursuava joulu?

Nyt on taas se aika vuodesta kun kauppojen, kotien ja työpaikkojen hyllyt täyttyvät sokeripitoisista herkuista: joulusuklaita, -torttuja, – kakkuja, -keksejä ja -leipiä riittää jokaiseen makuun.

Ei ihme, jos kohtuus unohtuu ja herkkuja eksyy suuhun enemmän kuin olisi tarpeen.

Kannattaako herkkuhammasta edes yrittää pitää joulunaikaan kurissa? Voiko joulusta nauttia ilman suklaakonvehtivuorta? Eikö ole turhaa nipottamista sanoa “ei kiitos” ylenmääräisille herkuille?

Vastaukset ko. kysymyksiin ovat helppoja: 1. Kannattaa. 2. Ehdottomasti. 3. Ei ole.

Anna kun perustelen:

Jouluna on tarkoitus nauttia ihanista makuelämyksistä. Siitä olemme varmasti samaa mieltä. On kuitenkin hyvin harhaanjohtavaa ajatella, että herkuista nauttiminen olisi synonyymi rajattomalle mässäilylle, jossa kohtuudelle ei ole sijaa.

  • Kuinka moni oikeasti nauttii siitä kahdennestakymmenennestä suklaakonvehdista putkeen?
  • Maistuuko se todellakin yhtä ihanalta kuin muutamat ensimmäiset?
  • Onko vatsa pinkeänä herkkukoomassa makaaminen kenestäkään nautinnollista?
  • Entä sokerikrapula ja entisestään lisääntynyt makeanhimo, jotka ovat väistämättä seurauksia jatkuvasta sokerin ja muiden höttöhiilihydraattien syömisestä?

 

kakku 2

 

Aivan, liika on liikaa myös niinkin ihanan asian kohdalla kuin jouluherkuttelu. Harva nauttii alkoholistakaan siinä vaiheessa, kun umpirunneli on jo saavutettu. Sama pätee sokeriin, ja siitä huolimatta sitä kiskotaan kaksin käsin.

Asiaa ei tietenkään helpota se, että sokerin syöminen voi tuntua pakottavalta. Silloin kyse ei ole omasta halusta tai puhtaasta nautinnosta, vaan fyysisen riippuvuuden sanelemasta käyttäytymisestä ja vieroitusoireiden lääkitsemisestä. Silloin kohtuus tai kieltäytyminen eivät luonnollisetikaan käy ensimmäisenä mielessä.

 

kakku 1

 

Mikä sitten ratkaisuksi?

Ei ainakaan nollatoleranssi. En todellakaan kannata kaikki tai ei mitään -mentaliteettia. Herkuttelu on ihana asia, joka parhaimmillaan tarjoaa syvää nautintoa, ikimuistoisia hetkiä ja hyvää oloa selä fyysisesti että henkisesti. Herkkuttelu kuuluu osaksi tätäkin sesonkia – tai vaikka jokaista päivää – kunhan laatu ja määrä ovat kohdallaan.

Miten se käytännössä toteutetaan? Tästä aiheesta minua haastateltiin podcastiin, jonka tallenteen pääset kuuntelemaan TÄSTÄ.

Haastattelussa kerron muun muassa:

  • Mitä hyötyä sokerin välttämisestä on sinulle? Miksi se kannattaa?
  • Mitä tehdä, kun tulossa on sokeria pursuava joulu?
  • Mitkä ovat yleisimpiä syitä, jotka pitävät makeanhimoa yllä?
  • Miksi karkkilakot eivät toimi?
  • Mitä sinun kannattaa lakkojen sijaan tehdä?
  • Kuinka voit varmistaa, ettei makeanhimo hiivi takaisin?

JOULULAHJA SINULLE:

Heitä viimein hyvästit makeanhimolle ja opi tasapainoinen suhde sokeriin. Saat 13.12. saakka Taltuta makeanhimo -ohjelman tarjoushintaan. Katso lisätiedot ja varaa paikkasi TÄÄLTÄ!

Toivotan sinulle ihanaa joulun odotusta ilman lamauttavaa sokerikoomaa :)

♥ Leeni

Sorry, comments are closed for this post.