Kuinka päästä makeanhimosta eroon raskausaikana

3

Kuinka hillitä makeanhimoa raskausaikana? Raskaus tuo monelle mukanaan makeanhimon, joka saa tarttumaan epäterveellisiin herkkuihin useammin kuin olisi kannattavaa.

Kuten edellisestä postauksesta voit lukea, teki alkuraskaus sokeriset mieliteot myös minulle yllättävän tutuiksi – siitäkin huolimatta, ettei makeanhimo ole minua vaivannut enää vuosikausiin. Raskaushormonit siis toden totta saavat monen asian muuttumaan!

Moni päätyy ajattelemaan, ettei epäterveellisestä herkuttelusta raskauden aikana tarvitse stressata, sillä raskaus on naiselle hemmottelun aikaa; kantaahan hän sisällään pientä aarretta. Totta, herkuttelusta ei kannata stressata; stressi kun harvoin parantaa ainuttakaan asiaa. Ja kyllä, nainen ansaitsee hemmottelua osakseen, mutta se voi (ja sen kannattaa) olla muutakin kuin sokerilla kuorrutettua.

Edellisessä postauksessa kävin kattavasti läpi perusteluita, miksi sokerisia herkkuja ei ole hyvä syödä raskauden aikana kahden (tai edes yhden!) edestä. Kannattaa siis aloittaa lukemalla ko. postaus. Tässä postauksessa annan vinkkejä makeanhimon selättämiseksi. Sain testata niitä tuoreeltaan myös itselläni, joten tiedän, että ne toimivat.

Näistä vinkeistä on apua niillekin, joiden vatsa ei vauvasta pyöristy. Sokerikoukku kun ei ole ainoastaan raskaana olevien haaste.

1

1. Motivoi itsesi

Kaikkein tärkeintä on tehdä itselle selväksi, miksi sokeria ei raskaana ollessa halua (liikaa) syödä. Jos ajattelet “Voin ottaa ilon irti herkuista niin kauan, kunnes kärähdän sokerirasituskokeessa”, on näkökulman vaihtaminen tarpeen. Käskyä ei siis kannata odottaa ulkopuolelta, kuten neuvolasta. Pakon edessä voit toki tsempata itsesi toimimaan suositusten mukaan, mutta paljon kivempaa ja helpompaa hommasta tulee, kun löydät sisäisen motivaation.

Monelle motivoitumiseen auttaa sokerin haittojen tiedostaminen eli ottamalla selvää, miksi liiallinen sokeri ei ole etenkään raskausaikana hyväksi. Kun toiminta on itselle hyvin perusteltua, tulee toimeen myös tartuttua, ja mikä tärkeintä, pitkäjänteisesti.

2. Tunnista tekosyyt

“En voi raskaushormonien aiheuttamille mieliteoille mitään.” “Kehoni käskee herkuttelemaan, joten sitä on kuunneltava.” “Raskaana tulee syödä kahden edestä…”

On varsin helppo keksiä verukkeita tarttua karkkipussiin etenkin raskaana, jolloin tiukat dieetit eivät ole millään tapaa suositeltuja ja keho tarvitsee lempeyttä. Itselle kannattaa kuitenkin olla rehellinen; Onko sokerin syömisessä oikeasti kyse välttämättömästä tarpeesta vai sen sijaan nopeasta mielihyvästä, jonka haluat, vaikka pidempi aikaiset seuraukset eivät ole suotuisat sinulle eikä vauvalle?

Ennen kuin suuntaat impulssin ajamana herkkuostoksille, suosittelen ottamaan aikalisän ja miettimään herkuttelun “pakottavuutta” ja syiden todellista luonnetta. Asiakkailta saan usein kuulla, kuinka aikalisän ottaminen äkillisen mieliteon äärellä auttaa. Silloin ei tule toimittua impulsiivisesti tai automaattiohjauksella, vaan tilaa jää myös vaihtoehtojen punnitsemiselle ja tietoisille valinnoille.

Kannattaa siis painaa jarrua, jotta impulssi voi mennä ohi. Sen jälkeen rehellinen tilannekartoitus on todennäköisesti täysin mahdollinen ja tuo mukanaan vastatauksia, jotka hillitsevät sokeriövereitä.

2

3. Paikkaa ravinnepuutokset

Moni toden totta kokee elimistön huutavan herkkuja, aivan kuin ne olisivat sille elinehto. Jos et ole nälkäkuoleman partaalla, on viesti kuitenkin väärin luettu. Herkuista saat kyllä runsaasti kaloreita, mutta valitettavasti sikiön ja itsesi terveydelle tärkeitä ravintoaineita et juurikaan.

Etenkin jatkuvaa makeanhimoa kokevien kannattaa tarkistaa, sisältääkö ruokavalio riittävästi suojaravintoaineita. Sokeriherkut vievät tilaa esim. kasviksilta, jolloin voi olla, että elimistö kaipaisi pohjimmiltaan lisää laadukasta ravintoa toimiakseen tasapainoisesti ja tarkoituksenmukaisesti.

Ravinneköyhällä ruoalla et puolestaan saavuta todellista kylläisyyttä tai taltuta makeanhimoa. Et, vaikka olisit syönyt kaloreita riittävästi tai enemmän kuin kulutuksesi vaatii. Modernin länsimaisen ruokakulttuurin voikin sanoa tuoneen mukanaan uudenlaisen ihmistyypin: aliravitut yliruokitut. Laatu on korvattu määrällä, vaikka terveys edellyttäisi päinvastaista.

Raskaana ollessa tarvitset vielä tavallista enemmän ravinteita, jotta varastosta riittää sekä sinulle että pikkuiselle. Vauva kyllä pyrkii ottamaan omansa vaikka kudoksistasi, mutta ideaalia ei toki ole, että sinä kärsit sen seurauksena puutoksista.

Ruokavalion tueksi suosittelen laadukasta raskausvitamiinia. On kuitenkin hyvä muistaa, etteivät vitamiini- ja hivenainevalmisteet korvaa monipuolista ruokaa, vaan niitä otetaan sen päälle – täydennyksesi.

Paras tapa turvata ravinteiden saanti ruokavaliosta on syödä mahdollisimman kokonaista ja värikästä ruokaa. Ultraporosessoitu ruoka sen sijaan tuo liikaa energiaa suhteessa hyödyllisiin ravintotekijöihin.

3

4. Syö kunnolla napostelun sijaan

Kuulostaa varmasti täysin itsestään selvältä ohjeelta, mutta monen kohdalla käytännön toteuttaminen silti tökkii. Aterioita jätetään väliin ja niitä korvataan napostelulla. Raskaana ollessa tilanne korostuu, sillä olo voi olla etova ja huono, jolloin ns. tavallinen ruoka ei tunnu houkuttelevalta.

Epäsäännöllinen, huono ja liian vähäinen syöminen johtaa helposti matalaan verensokeriin ja sitä kautta makeanhimoon sekä ahmimiseen – lisäksi heittelevä verensokeri on omiaan altistamaan huonovointisuudelle. Pyri siis säännölliseen rytmiin, johon kuuluu mielellään kaksi lämmintä/kunnon ateriaa. Aamupalaa ei kannata missään nimessä jättää välistä eikä suurinta ateriaa säästää iltaan; mitä isommaksi mahasi kasvaa, sen epämiellyttävämpi on mennä täydellä vatsalla nukkumaan.

Säännöllisyyteen kuuluu ehdottomasti myös veden juominen, joka tulee muistaa pitkin päivää ja pääasiassa aterioiden välissä. Mehut (paitsi itsepuristetut luontaisesti vähäsokeriset mehut) kannattaa jättää minimiin.

5. Varaudu vaihtoehdoin

Eikö herkkuja saa syödä ollenkaan, vaan ainoastaan terveellistä ruokaa ja ehdottoman säännöllisesti?

Turhan nipoksi ei tässä asiassa onneksi tarvitse ryhtyä. Ensinnäkään epäterveelliset herkut satunnaisesti eivät ole ongelma, jos elämäntapojen peruspalikat ovat kunnossa. Kyse on aina kokonaisuudesta sekä myös yksilöllisestä tilanteesta.

Herkkuhammas on kuitenkin täysin mahdollista tyydyttää myös fiksummilla vaihtoehdoilla mausta tinkimättä. Nyt raskauden aikana omia lemppareitani ovat olleet inka- ja mulperimarjat. Aivan loistavia karkin korvaajia! Lisäksi suosittelen manteli ja pähkinätahnoja. Niihin on kätevä dippailla hedelmiä, jotka yksin nautittuna eivät juuri täyttäisi vatsaa ja saavat helposti verensokerin heittelemään. Normaalisti tumma suklaa on suurta herkkuani, mutta raskaana sitä ei ole tehnyt lainkaan mieli.

Herkkuhetkiin on hyvä sisällyttää myös proteiinia, joka tuo kylläisen olon. Puhtaat proteiinijauheet käyvät myös raskausaikana ja suklaan- tai vaniljan makuisena tuovat tyydyttävät loistavasti herkkuhammasta esim. smoothiebowlien seassa.

Reseptivinkki!

Helppo terveysherkku on proteiinijäätelö, johon tarvitset kohmeisia marjoja ja maustamatonta heraproteiinia (ja vähän nesetttä). Sauvasekoittimella saat niistä kuohkean “jäätelön”.  Proteiinijauheet sopivat hyvin myös herkkusmoothieiden valmistukseen, joista saa samalla ravitsevia ja täyttäviä. Kokeile esim. seuraavaa yhdistelmää:  mustikoita, avokadoa, mantelivoita, vaniljanmakuista riisiproteiinia ja raakakaakaojauhetta + vettä tai muuta nestettä. 

Jos sinun on kuitenkin saatava lempiherkkujasi, tee ne itse, jolloin voit kiinnittää huomiota raaka-aineiden laatuun. Onneksi netti on nykyisin täynnä terveellisiä herkkureseptejä, joiden avulla korvapuustista saa loihdittua fiksumman version, maitosuklaan korvattua nopeasti valmistuvalla raakasuklaalla ja letut banaanipannareilla.

Lisäksi kun valmistat herkut itse, joudut – tai pikemminkin saat – hieman odotella, mikä mahdollisesti laannuttaa himoa tai ainakin saa sinut toimimaan muun kuin impulssin vallassa.

3

6. Pureskele ja maistele

Olkoonkin niin, että sokerinen herkku päätyy suuhusi. Siinä hetkessäkin voit tehdä ihmeitä niinkin yksinkertaisella asialla kuin syömällä sen hitaaaaasti. Fakta on, että ensimmäiset suulliset maistuvat aina parhaimmalta, joten nautiskele niistä ajan kanssa ja tunnustele sitten, tarvitsetko oikeasti lisää. Voikin olla, että 300 gramman karkkipussiin sijaan kourallinen riittää.

Lisäksi kannattaa tiedostaa, että maistat herkun vain niin kauan kuin se on kielesi päällä. Ehkäpä se motivoi sinua pidentämään herkun aikaa suussa – nielemisen jälkeen kun siitä ei ole enää mitään iloa. Se huomioiden tuntuu suorastaan surkuhupaisalta, että herkut hotkaistan usein alas minuuteissa; nautinto jää lyhyeksi ja ahmimisen jälkeinen huono olo saapuu nopeammin.

Huom!

Tämä neuvo kannattaa ottaa käyttöön mitä tahansa syötkin. Asiakastyössä olen saanut ilolla havaita, että hidastaminen ruoan/herkun äärelle auttaa makeanhimon lisäksi voi tarjota avun mm. ruoansulatusvaivoihin, painonhallintaan, stressiin ja häiriintyneeseen syömiskäyttäytymiseen.

7. Huolehdi hyvinvoinnistasi

Kun raskaus saa kehon kolottamaan, mielialat heilahtelemaan ja nukkumisen tuntumaan haastavalta, näyttäytyy herkuttelu helpolta / ansaitulta keinolta saavuttaa mielihyvä. Jos kuitenkin turvaudut siihen jatkuvasti ensisijaisena helpotuksena, on kierre nopeasti valmis. Elimistösi alkaa pyytää sokeria yhä enemmän ja useammin. Samalla makutottumukset muuttuvat niin, ettei hyvin sokerinenkaan herkku tunnu lainkaan äkkimakealta.

Jos tunnistat hakevasi mielihyvää ja lohtua pääasiassa herkuista, on hyvä miettiä muita tapoja itsesi hellimiseen. Voisitko pyytää kumppaniltasi hieronnan? Raskaana ollessa myös lämmin suihku ja kylpy tuntuvat erityisen hyvältä.

Noiden lisäksi itselleni isoksi avuksi on tuonut kaikenlainen kehonhuolto foam rollauksesta venyttelyyn ja lempeään joogaan. On myös ollut ihanaa rentoutua raskausaiheisten lukemisen parissa – ja siis positiivisen sellaisen. Suosittelen ehdottomasti pysymään erossa netin keskustelupalstoilta (lukuvinkeistä tulossa erillinen postaus).

Huom!

Niitä vähän ikävämpiäkin olotiloja kannattaa myös oppia hyväksymään sen sijaan, että aina etsii nopeaa poispääsyä niistä. Raskaudessa, kuten muissakin elämänvaiheissa, on tunteiden tunteminen osa inhimillistä kokemusta. Jos tunteita pyrkii liiaksi kontrolloimaan sekä kategorisoimaan hyväksyttyihin ja ei-hyväksyttyihin, käy helposti niin, että ne purkautuvat epätoivottavalla tavalla ulos – kuten kumppanille tiuskimisena tai harmitukseen syömisenä.

Muutama sana keinotekoisista makeutusaineista

Jos noudatat valtion virallisia raskausajan ruokavalio-ohjeita, saatat ajatella keinotekoisten makeuttajien olevan hyvä vaihtoehto sokerille. Niitä kun ei ole kielletty, ja energiajuomienkin kohdalla mainitaan vain kofeiinin haitallisuus. Siitä huolimatta välttäisin keinotekoisia makeutusaineita etenkin raskaana ollessa muun muassa näistä syistä:

Keinotekoiset makeutusaineet:

  • eivät vie makeanhimoa mennessään, vaan päinvastoin ylläpitävät mieltymystä makeaan
  • huijaavat mieltämään niitä sisältävät tuotteet terveellisiksi
  • eivät ole ratkaisu ylipainoon, vaikka eivät sisällä (paljoa) energiaa

Keinotekoisten makeutusaineiden sijaan suosittelen käyttämään kotimaista pastöroimatonta luomuhunajaa, kookossokeria tai kookosnektaria sekä toki parhaimpana vaihtoehtona marjoja ja hedelmiä. Jos kaipaat kaloritonta makeuttajaa, ovat stevia ja erytritoli siihen parhaita vaihtoehtoja.

5

Rohkaisen kokeilemaan näitä vinkkejä oletpa sitten raskaana tai et. Haitallisen sokerin liiallinen syöminen ei tee hyvää kellekään, eikä jatkuva makeanhimo ole mukava seuralainen. Vähätellä sitä ei kannata, vaikka kaverit vieressä niin tekisivätkin.

Ei myöskään kannata lannistua, jos tekemäsi toimet eivät ole tähän saakka auttaneet ja olet palannut sokerittoman jakson jälkeen takaisin lähtöruutuun.  Omasta sekä asiakkaideni kokemuksesta tiedän, että makeanhimon voittaminen kestävällä tavalla vaatii oikeasti tehokkaita, fiksuja ja inhimillisiä toimia pikaisten herkkulakkojen sijaan.

Jos omat toimesi eivät ole auttaneet ja  kaipaat käytännöntyössä toimiviksi todistettuja keinoja, ohjattuja askeleita ja asiantuntijan tukea tutustu näihin:

Eroon makeanhimosta – syö paremmin -verkkovalmennus

Eroon makeanhimosta – näin vapaudut sokerikoukusta -kirja

♥ Leeni

Tags:

Share Post

Samankaltaisia artikkeleita

Lataa maksuttomat
oppaat omaksesi!