SportMama-treeniohjelma raskausajan tarpeisiin

SportMama-treeniohjelma raskausajan tarpeisiin

Edellisessä postauksessa jaoin vinkkejä raskausajan liikuntaan. Varsinaista harjoitusohjelmaa en kuitenkaan antanut, mutta jos jäit sellaista kaipaamaan, ei huolta; nyt on tulossa vinkki myös siihen.

Kuten kerroin, en raskauden alkaessa ollut kovinkaan perillä raskausajan liikuntasuosituksista, joten aloin etsiä tietoa netistä ja kirjoista. Eteeni pompsahti Sportmama-sivusto, jota pitää fysioterapeutti ja personal trainer Annemari Huhtiranta.

Huomasin, että Annemari oli laatinut DVD:n* raskausajan liikunnasta, josta arvatenkin kiinnostuin. Siihen mennessä löytämäni tieto oli nimittäin sirpaleista ja sekavaa; se mikä yhtäällä kiellettiin, sanottiin toisaalla olevan täysin ok. Fysioterapeutin, äidin ja toista lastaan odottavan Annemarin ohjeet olivat siis oikein tervetulleita.

Annemari lupasi ystävällisesti lähettää DVD:n kokeiltavakseni, ja nyt aikani sen opeilla jumpattuani haluan jakaa kokemukseni myös teille.

sport mama

Aivan ensiksi haluan korostaa, miksi raskausaikana kannattaa harrastaa liikuntaa säännöllisesti (kun raskaus etenee normaalisti). Raskausajan liikunta:

  • Ylläpitää kuntoa ja liikkuvuutta, niin että äiti voi tuntea olonsa pyöristyvässä kehossa mukavaksi ja toimintakykyiseksi.
  • Parantaa ryhtiä ja tukilihaksia, mikä on erittäin tärkeää, jotta äiti jaksaa kannatella kasvavaa masua sekä välttää turhat selkäkivut.
  • Kiihdyttää istukan verenkiertoa, minkä myötä vauvan hapensaanti paranee.
  • Auttaa synnytyksessä, sillä siinä hommassa tarvitaan lihaksia ja kestävyyttä!
  • Parantaa aineenvaihduntaa, ehkäisee turvotuksia ja auttaa vastaanottamaan raskauden mukana tuomat keholliset muutokset.
  • Nopeuttaa synnytyksestä palautumista.
  • Hellii vauvaa, sillä kohdussa jo ollessaan kaikenlainen heiluminen ja keinuminen on vauvan mielestä miellyttävää.

raskaus ja liikunta

SportMama -harjoitusohjelmassa huomioidaan kaikki edellä mainittu. DVD sisältää kolme noin puolen tunnin harjoitusohjelmaa:

1) Terapeuttinen harjoittelu, jonka tarkoituksena on ennaltaehkäistä ja hoitaa jäykkyyksiä ja mahdollisia kipuja

2) Lihaskuntoharjoittelu, jossa kuormitetaan koko kehoa (lisäpainoina käsipainot)

3) Venytteluohjelma, jonka avulla äiti voi rentouttaa sekä kehon että mielen

Lisäksi mukana tulee ohjelma lantionpohjalihasten harjoitteluun; asia joka voi tuntua vähäpätöiseltä, mutta tulee kyllä viimeistään alatiesynnytyksessä tarpeeseen – sekä toki myös palautuessa synnytyksestä.

Kattava paketti siis kaikille, jotka kaipaavat raskausajalle kokonaisvaltaista harjoitteluohjelmaa. Enkä näe mitään syytä, miksei opeilla voisi jatkaa myös synnytyksen jälkeen. Liikunta kun tulee aloittaa lempeästi, mihin tämä ohjelma sopii hyvin.

Pienenä huomiona: Jos olet jo lähtökohtaisesti hyvin liikunnallinen ja kuntosi on hyvä, saatat kaivata lihaskunto-ohjelmaan lisää haastetta. Sitä saat lisäämällä painoja, minkä ainakin itse koin tarpeelliseksi. Sellaisille taas, joiden lähtötilanne on vähemmän liikunnallinen, tulee hiki pintaan ja kunto nousee varmasti ilman sovelluksia. 

Ja täytyy myöntää, että myös itse olen saanut yllättyä, miten raskauden edetessä viimeisille kuukausille, on moni aiemmin minulle “normaali” liike muuttunut haasteelliseksi tai ainakin hengästyttäväksi. Siitäkin huolimatta, että masu on melko siro, energiaa riittää ja liikunta sekä ravitsemus ovat olleet koko raskauden ajan kohdallaan. Sen perusteella en siis voi liiaksi painottaa, että terveellisiä elämäntapoja kannattaa noudattaa myös – ja ennen kaikkea – raskausaikana.

raskaus ja liikunta

Mikäli kiinnostuit SportMamasta, löydät Annemarin nettisivut sekä DVD: tilausohjeet täältä. Annemari sai itse toisen lapsensa aivan hiljattain, joten onnea sinne!

PS. Jos tällä hetkellä suunnittelet raskautta, kannatta kunnosta pitää tulevaa ajatellen hyvää huolta jo nyt. Voit välttää sillä monet raskausajan kivut ja mahdollistaa hyvän voinnin.

*DVD saatu yhteistyönä.

♥ Leeni

Sorry, comments are closed for this post.