Kannattaako C-vitamiinilisää syödä?

Kannattaako C-vitamiinilisää syödä?

C-vitamiinia ei tarvitse ottaa ravintolisänä, koska riittävän päivittäisen annoksen saa yhdestä appelsiinista. Suurempi annos poistuu elimistöstä vessareissulla, joten rahaa ei kannata tuhlata turhiin C-vitamiinilisiin.

Onko todella näin?

Itse käytän osan vuodesta C-vitamiinilisää siitäkin huolimatta, että ruokavalioni on kasvispainotteinen, eikä C-vitamiinin saantini jää yhteen appelsiiniin. Uskon, etten tee sitä turhaan.

Tässä postauksessa kerron, miksi sinunkin voi olla hyvä tankata C-vitamiinia enemmän kuin virallisissa suosituksissa sanotaan.

Ensiksi muutama fakta C-vitamiinista:

 • On ihmiselle välttämätön ihmiselle eli elimistö ei osaa itse sitä valmistaa (saatava ruoasta tai lisäravinteena)
 • On vesiliukoinen eli ei varastoidu elimistöön
 • 
On antioksidantti eli hillitsee hapetusstressiä eli solujen rappeutumista ja vanhentumista
 • Auttaa kehoa muodostamaan kollageenia, joka on tärkeä sidekudosten (mm. luusto ja nivelet) rakennusaine
 • Ehkäisee tulehdusta ja parantaa vastustuskykyä
 • Vähentää kolesterolin hapettumista
 • Auttaa väsymykseen ja uupumukseen
 • Edistää rasvan palamista

Listassa mainitsin monta C-vitamiinin terveydelle edullista ominaisuutta, joita löytyy vielä noiden lisäksi muitakin. Jos kuitenkin nautit C-vitamiinia vain virallisten suositusten mukaisen määrän, et todennäköisesti pääse iloitsemaan noista C-vitamiinin eduista.

Keripukin kyllä vältät, mutta siihen se sitten jääkin. Sama koskee suosituksia myös monista muista vitamiineista ja hivenaineista eli vältät puutoksen, mutta et todennäköisesti saavuta moninaisia lisähyötyjä.

c-vitamiini smoothie

Nyt ehkä mietit, että ravintolisien haitoistahan varoitellaan jatkuvasti, eikä vitamiineja uskalla “turhaan” syödä. Totta toki, että liika on liikaa missä tahansa asiassa eikä sokkona kannata tarttua yhteenkään lisäravinnepurnukkaan. C-vitamiini kohdalla myrkytyksen riski on kuitenkin häviävän pieni, sillä se ei varastoidu elimistöön (kuten jo mainitsinkin).

Tietenkään kaksin käsin sitä ei siltikään kannata syödä, sillä suuret annokset voivat aiheuttaa vatsaoireita, ja liika annos päätyy joka tapauksessa wc:stä alas.

MUTTA liiallisen annoksen raja ei kulje virallisessa suosituksessa, ja varoitteluihin vitamiinivalmisteiden vaarallisuudesta kannattaa suhtautua terveen kriittisesti. Varoitteluiden takana voi olla esim. lääkeyhtiöiden (tai lääkärien) taloudelliset intressit; lisäravinteiden avulla ihmiset saattavat pysyä terveempinä, mikä vähentää lääkkeiden tarvetta, jolloin lääkeyhtiöiden kassaan kilahtaisi vähemmän rahaa…

Helposti otsikoihin nousevat myös tapaukset lisäravinteiden aiheuttamista myrkytystiloista tms., jotka voivat olla täyttä totta, mutta olisi reilua tuoda samaan tapaan esille vakavat haitat, joita lääkkeet jatkuvasti aiheuttavat – niitä tapauksia on vieläpä paljon enemmän.

Lääkkeillä ja lääkäreillä on totta kai myös paikkansa, mutta niin on myös ravintolisillä. Niitä ostaessasi kiinnitä huomiota laatuun ja puhtauteen; mieluummin muutama laadukas tuote kuin kymmenen tehoamatonta purnukkaa, jotka jäävät lojumaan kaapin perälle. Itse suosin Foodinin tuotteita, koska:

“Toimintamme kulmakiviä ovat raaka-aineiden laatu, puhtaus, aitous, sekä eettisyys ja kestävä kehitys. Vierailemme vuosittain viljelijöidemme ja tuottajiemme luona, ja teemme yhteistyötä valikoitujen pienien viljelijäyhteisöjen kanssa tukeaksemme kestävää kehitystä ja ollaksemme varmoja tuotteiden alkuperästä, laadusta, sekä viljelijöiden ja ympäristön hyvinvoinnista. 

Ympäristöystävälliset toimintamallit ovat pohja laadukkaille raaka-aineille. Viljely ilman teho- tai torjunta-aineita pitää ympäristön ja raaka-aineet puhtaina.”

Lähde: http://foodin.fi

C-vitamiinilisänä käytän tällä hetkellä Foodinin luomulaatuista acerola-jauhettaVajaa puolikas teelusikallinen jauhetta kattaa C-vitamiinin päivittäisen saantisuosituksen. Siihen päälle ruoasta saatava C-vitamiini, niin kokonaisannos kasvaa oikein mukavaksi (ks. huomiot alempaa).

Jauheen ihanan kirpeä maku kertoo runsaasta antioksidanttipitoisuudesta, ja acerola sisältääkin C-vitamiinin lisäksi mm. B-ryhmän vitamiineja, flavonoideja sekä karotenoideja.

c-vitamiini acerola

Huomioithan:

 C-vitamiini tuhoutuu herkästi mm. ruoanvalmistuksen (etenkin kuumentamisen) ja väärän säilyttämisen takia eli muista nauttia kasviksia raakoina ja mahdollisimman tuoreina.

Myös acerola-jauhe on syytä lisätä kylmän ruoan (esim. smoothien) joukkoon tai napata purkista suoraan lusikalla.

C-vitamiinilisä kannattaa ottaa pari kertaa päivässä pienempinä annoksina yhden ison kerta-annoksen sijaan, jotta varmistat sen imeytymisen sekä vältät löysän vatsan. 

Tämän hetkinen C-vitamiinin saantisuositus on aikuisille 75 mg. Jos tämän kirjoituksen ansiosta innostuit tankkaamaan enemmän, voit ottaa tuon annoksen muutaman kerran päivässä ja silti olet täysin turvallisilla – ja todennäköisesti tämän hetkistä tilannettasi paremmilla vesillä.

Nyt siis C-vitamiinin voimin taistoon kevätväsymystä ja -flunssia vastaan!

Jaksan uskoa, että yksi syy, miksi itse pysyn flunssien riehuessa terveenä, löytyy runsaasta C-vitamiinin saannista. Jos kaipaat lisävinkkejä, lue myös TÄMÄ flunssantappopostaus.

♥ Leeni

4 Responses to Kannattaako C-vitamiinilisää syödä?

 1. Itse en käytä C-vitamiinilisää, mutta syön todella runsaasti C-vitamiinia hedelmien muodossa. Aamuisin puristan itselleni yhden verigreipin ja kaksi appelsiinia. Juon mehun hedelmälihoineen päivineen. Ja on aivan älyttömän paljon parempaa ja ravinteikkaampaa kuin kaupan “tuorepuristetut” mehut. Päivällä saatan vielä tehdä itselleni toisen juoman, niin hyvää se on. Lisäksi syön paljon marjoja. Enkä ole ollut kipeänä vuosiin. Syön kyllä muutenkin tosi terveellisesti.

  Kuinka paljon syöt D-vitamiinia? Suositushan on se 10 mikrogrammaa, mutta itse syön sen tuplana. Vaikka se onkin rasvaliukoinen vitamiini ja varastoituu elimistöön. Uskon, että se on myös yksi syy hyvään vastustuskykyyni.

  • Hyvältä kuulostaa C-vitamiinipommisi. Luonnon omat rohdot ovat aivan toista luokkaa kuin Berocca poretabletit tai muut synteettiset valmisteet.

   Itse syön D-vitamiinia syksystä kevääseen noin 100 mikroa päivässä. Annoksen olen määrittänyt laboratoriamittausten perusteella eli tuolla määrällä saan D-vitamiinitason pysymään riittävän korkealla, mikä on yli 100 nmol/l, kun halutaan mahdollistaa D-vitamiinin sadat terveyshyödyt (labrojen viitearvot ovat siis Suomessa aivan liian matalat).

   Suosittelen mittauttamaan arvosi, jotta tiedät, riittääkö tuo annostus sinulle? Asia on hyvin yksilöllinen, joten siksi ei voi antaa yhtä kaikille sopivaa annostusohjetta :)

 2. Piti vielä tarkistaa oman D-vitamiinipurkin kylki ja syönkin 40 mikrogrammaa päivässä. Tuohon sinun määrään on minulla siis vielä matkaa, mutta oon kyllä samaa mieltä siitä, että Suomessa D-vitamiinisuositus on ihan liian alhainen.

  • Veikkaan, ettei tuo 40 mikroa ole liikaa, mutta mittaamalla selviää :) D-vitamiinin kuten muidenkin vitamiinien kanssa on hyvä tietää myös mikroravinteiden synergiat; esim. D-vitamiinin imeytymiseen vaikuttaa magnesium eli jos D:stä on puutosta hyvästä annostuksesta huolimatta voi syynä olla liian vähäinen magnesiumin saanti.

   Parhaaseen tulokseen pääseekin, kun huolehtii ravinteiden saannista monipuolisesti ennen kaikkea tuoreella ravinnolla, jota täydentää tarpeen mukaan laadukkailla ravintolisillä sekä pitää suoliston terveydestä huolta, jotta ravinteet imeytyvät tarkoituksenmukaisesti.