Tällä levitteellä korvaat margariinin

voi öljy vesi levite

En ole käyttänyt margariinia vuosiin; syynä sen pitkälle prosessointi ja maku, joka ei miellytä yhtään. Leivänkin syöminen on vähentynyt todella paljon ajoista, jolloin miltei elin leivällä (unohtamatta niitä irtokarkkeja…). Siispä margariinille – tai sen korvikkeelle – ei itselläni ole päivittäistä tarvetta. Mutta silloin tarve iskee, nautin aivan ihanaa itse tekemääni levitettä, jonka valmistan nopeasti kahdesta raaka-aineesta: oliiviöljystä ja voista.

Mennään aivan ensiksi oliiviöljyyn, koska sitä pitäisi hehkuttaa meille suomalaisille paljon enemmän. Oliiviöljy on todellinen terveystuote, eikä suurin syy ole edes se, että se on yksityydyttymätöntä rasvaa, vaan että se sisältää runsaasti polyfenoleita. Nuo polyfenolit ovat terveydelle tärkeitä yhdisteitä, joita “perusruokavaliossa” olisi hyvä olla paljon enemmän.

Suosittelenkin aivan kaikille oliiviöljyn päivittäistä käyttöä. Sitä tukee vahva tutkimusnäyttö, jonka mukaan oliiviöljyn käyttö vähentää muun muassa sydäntautikuolleisuutta, aivohalvauksia ja rintasyöpää. Unohtamatta hiljaista tulehdusta, joka on monen kroonisen kansantautimme takana. Melkoisen tehokasta tavaraa siis!

Älä kuitenkaan tartu ensimmäiseen lähikaupan oliiviöljypulloon, sillä laaduissa on merkittäviä eroja…

Näin tunnistat kaupassa hyvän oliiviöljyn:

  • extra virgin eli extraneitsyt
  • tiedot tuottajasta mahdollisimman yksityiskohtaisesti
  • mahdollisesti D.O.P / SAN -alkuperämerkintä
  • parasta ennen -päivämäärä pitkällä
  • pullotuspäivämäärä
  • eränumero
  • litrahinta yli 10 € (hinta korreloi laadun kanssa)

Kaikki nuo kriteerit täyttyvät Suomen valikoimissa vain harvan oliiviöljyn kohdalla, mutta siitä ei kannata lannistua. Pitkälle pääset jo sillä, että asioit vähän isommassa ruokakaupassa ja varmistat, että pullon kyljessä lukee extra virgin/ekstraneitsyt.

Tiestikö tämän oliiviöljyn kitkerästä mausta?

Moni vierastaa oliiviöljyä kitkerän maun takia ja yrittää etsiä mietoa vaihtoehtoa. Se ei kannata! Kitkerä maku nimittäin kertoo antioksidanttien määrästä. Eli kun pääset kaupasta kotiin saakka ja maistat ostamaasi öljyä, ota “takapotku” hyvänä merkkinä. Itse maistatan ostamiani oliiviöljyjä aina meidän taaperolla. Jos hän yskäisee öljyn nieltyään, olen tyytyväinen ;)

Huom: Oliiviöljyn makuun, tuoksuun ja väriin vaikuttavat laadun lisäksi myös lajike, kypsyysaste, maaperä ja ilmasto vaikuttavat tuotteen makuun, väriin ja tuoksuun. Eli lopulta kokeilemalla löydät itsellesi mieleisimmän.

Voista en noin pitkää saarnaa pidä, mutta sen verran sanon, että voi on kohtuudella käytettynä terveellinen osa ruokavaliota (vegaaniruokavalioon se ei toki kuulu). Rasvoja kannattaa käyttää monipuolisesti, ja myös tyydyttyneelle rasvalle on paikkansa. Voi on onneksi päässyt pannasta! I

tse suosin luomuvoita ja koska haluan nauttia sen mahdollisimman hyvän makuisena, pakastan siitä osan, mikäli tiedän, että se joutuisi muuten seisoskelemaan jääkaapissa pitkiä aikoja.

Viimein päästään reseptin kimppuun. Raaka-aineita on tosiaan kaksi (kuten blogissani on viime aikoina trendinä ollut…) Valmistamiseen tarvitset raaka-aineiden lisäksi lasipurkin ja sauvasekoittimen sekä aikaa pari minuuttia.

Voi-oliiviöljy levite (margariinin korvike)

100 g voita
1,2 dl oliiviöljyä

Mittaa ainekset lasipurkkiin ja surauta sauvasekoittimella kuohkeaksi levitteeksi. Säilytä jääkaapissa, jolloin levite myös kiinteytyy.

levite voi oliiviöljy

Huomiot levitereseptiin:

  • Voin ja oliiviiöljyn suhdetta voit muuttaa mielesi mukaan. Itse oliiviöljyn suurena fanina saatan laittaa jopa 2/3 oliiviöljyä. Usein en kuitenkaan edes mittaile, sillä tämä ei ole millitarkkaa puuhaa.
  • Levitettä voit maustaa tuoreilla yrteillä tai valkosipulilla. Ravintohiivahiutaleista levite saa puolestaan juustoisen maun.
  • Leviitteen sekaan voi laittaa myös vettä, jos kaipaa kevyempää versiota. Kannattaa kuitenkin huomioida, että silloin se pilaantuu herkästi ja räiskyy paistettaessa. Itse en siis vettä joukkoon lisää.
  • Mikäli pidät gheen eli kirkastetun voin mausta, voit käyttää reseptissä myös sitä. Omaan makuuni lopputulos on silloin liian makea, mutta muille perheestäni uppoaa myös niin.

Loppuun pakko vinkata, että tämä levite on täydellistä bataattirieskojen päällä. Joko olet testannut superhelppoa reseptiä?

♥ Leeni

Seuraa minua myös: Instagramissa, Facebookissa ja Bloglovinissa

Haluatko välttää turhan sokerin? Lataa ILMAINEN opas tästä

Tags:

Share Post

Samankaltaisia artikkeleita

Lataa maksuttomat
oppaat omaksesi!