Ravintoneuvoja ja sosiologi Leeni Viio

Hei olen Leeni Viio, diplomiravintoneuvoja, sosiologi (VTM), luennoitsija ja hyvinvointivaikuttaja. Kirjani Eroon makeanhimosta – näin vapaudut sokerikoukusta julkaistaan tammikuussa 2021 (ennakkotilaa tästä).

Tieni hyvinvointiyrittäjäksi

Kiinnostukseni hyvinvoinnin eri ulottuvuuksia nosti päätään yliopistossa. Sen myötä syvennyin maisteriopinnoissani onnellisuustutkimukseen sekä valmistuttuani päädyin työskentelemään aiheen pariin. Omat terveyshaasteeni avasivat silmäni ravinnon merkitykselle hyvinvoinnin palapelissä. Kokonaisvaltaisen elämäntapamuutokseni tehtyäni halusin suuntautua työssäni kohti yksilöä, joten kouluttauduin hyvinvointivalmentajaksi, funktionaalisen harjoittelun ohjaajaksi sekä diplomiravintoneuvojaksi. Tällä hetkellä viimeistelen diplomiravinterapeutin opintoja (lue tarkemmin tästä).

Makeanhimosta voi päästä eroon

Makeanhimo ja siitä irrottautuminen, liiallinen sokerin käyttö sekä tunne sokeririippuvuudesta ovat erityisen lähellä sydäntäni. Niitä lähestyn niin tieteen, oman taustani ja asiakastyön tuoman osaamisen kautta. Kanssani makeanhimosta päästään eroon arkeen sopivilla, tehokkailla ja kestävillä tavoilla. Makeanhimoa ei tarvitse hävetä, eikä joutua ajattelemaan, että sokerikoukku olisi koko loppuelämän tuomio. Oikeilla menetelmillä itsensä paatuneeksi sokerihiiriksi kokeneet henkilöt ovat päässeet riippuvuudesta irti.

Makeanhimosta eroon päässeiden kokemuksia löydät täältä.

Teen työtäni suurella sydämellä, sillä tiedän, miten helposti väsymys, kiire ja stressi vievät mennessään – kuinka suklaalevy tuntuu silloin ihanalta lohdulta ja hetken piristysruiskeelta. Itse olin vuosia sokerikoukussa kärsien samalla muun muassa unettomuudesta, suolistovaivoista ja ylisuorittamisesta. Muutos tapahtui vasta, kun löysin hetkellisten karkkilakkojen ja itsekurin kanssa taistelun tilalle lähestymistavan, jota voi toteuttaa päivästä, kuukaudesta ja vuodesta toiseen. Sen avulla en ainostaan taluttanut voimakasta makeanhimoani, vaan aloin voida kokonaisvaltaisesti hyvin.

Ravinto osana kokonaisuutta

Ravinnolla on valtava merkitys terveydelle lähtien geenien toiminnasta, solujen uusiutumisesta ja puolustautumisesta taudinaiheuttajia vastaan. Rakastan kehitellä terveellisiä reseptejä, jotka ovat samalla nopeita ja helppoja – sekä totta kai vähäsokerisia. Silloin jää aikaa muihinkin hyvinvointia tukeviin tekijöihin, kuten mielekkääseen liikkumiseen, lepoon, sosiaalisiin suhteisiin ja itsensä kehittämiseen.

Lähestymistavastani voit lukea tarkemmin täältä.

Äitien hyvinvointi ja vanhempien vastuu

Nykyisin (pian) kahden lapsen äitinä minulle on myös erityisen tärkeää edistää raskautta toivovien, raskaana olevien ja äitien terveyttä. Missioni on tarjota heille keinoja tukea omia voimavarojaan. Silloin myös (tuleva) lapsi – ja koko perhe – voi paremmin. Eikä pidä väheksyä esimerkin voimaa, sillä perheen ruokatottumukset periytyvät jälkikasvulle. On väärin vaatia lapsia syömään kasviksia, jos emme niitä omille lautasillemme laita. Sama pätee sokeriin; Jos itse emme ole valmiita vähentämään liiallista sokerin käyttöä, miten lapset voisivat oppia muille tavoille!

Ruokaympäristöön tultava muutos

Yksi työni päämääristä on vaikuttaa yhteiskuntaan. Moderni ruokaympäristö edistää mielitekoja, impulssivalintoja ja erittäin maittavia, mutta ravitsemuksellisesti heikkoja valintoja. Ruokakaupoissa sokeriherkuille on varattu useita hyllyrivejä, pakkauskoot ovat valtavia ja hinta puoltaa suuria kertaostoksia. Vastuuta terveellisemmistä valinnoista ei voi laittaa vain yksilön harteille, jos samalla meille tarjotaan houkutuksia jokaisen kulman takana. Erityisesti lapsille suunnattu ravintoköyhien elintarvikkeiden markkinointi on ristiriidassa sen kanssa, mihin suuntaan kansanterveyden toivotaan kehittyvän.

Työhyvinvoinnin merkitys

Ravinnolla on tärkeä rooli myös työhyvinvoinnissa. Ravitsemuksen merkitys ulottuu päivittäisen vireyden ylläpitämisestä yhä yleistyvämpien elämäntapasairauksien välttämiseen. Ravinnolla voidaan vaikuttaa fyysisen terveyden lisäksi mielen hyvinvointiin, mikä omalta osaltaan vahvistaa voimavaroja työelämässä ja lisää työn kokemista mielekkääksi.

Tilanteessa, jossa sairauspoissaolot aiheuttavat Suomessa miljardien eurojen kustannukset vuosittain, on rohkaisevaa tietää, että suorituskykyä ja terveyttä lisäävillä toimilla voidaan vähentää vuosittaisia kustannuksia arviolta 1000–2000 eurolla per työntekijä. Työhyvinvoinnin kannalta on ensiarvoisen tärkeää löytää sellaisen ravinnon äärelle, joka tukee suorituskykyä, riittävää palautumista ja positiivista mieltä – unohtamatta suoliston hyvinvointia, joka luo pohjan koko terveydelle.

Työni ulkopuolella

Yhden 4-vuotiaan ja pian syntyvän vauvan äitinä vaalin yhteistä perhe-aikaa. Minusta on ihana ottaa lapsi mukaan ruoanlaittoon ja terveelliseen leivontaan, jolloin hän saa tutustua raaka-aineisiin omin kätösin. Luonnossa liikkuminen tuo hyvää mieltä ja ylläpitää kuntoa. Uin luonnonvesissä ympäri vuoden ja mieluiten vien muutkin liikuntaharrastukseni ulos käyden ulkokuntosalilla, hiihtäen, lenkkeillen ja pyöräillen. Ikuisena oppijana rakastan lukemista. Terveys- ja hyvinvointikirjallisuudesta saan inspiraatiota ja tietoa, jota voin hyödyntää sekä omassa arjessani että työssäni.

Lataa maksuttomat oppaat

Sosiaalinen media

Tervetuloa mukaan!

♥ Leeni