Julkkisten suosima puhdistuskuuri, joka lupaa ihmelaihtumisen muutamassa päivässä!

Kiitos värikkään markkinoinnin, liitetään ”detoxiin” paljon vääristyneitä uskomuksia. Monelle ne antavat kipinän lähteä epärealistisin odotuksin puhdistuskuurille, joka pahimmassa tapauksessa on laadittu ilman asiantuntemusta – tai oletusten nojalla tyrmätään ajatus puhdistuskuureista jo alun alkaen.

Saan asiakastyössä usein oikoa virheellisiä käsityksiä detoxista, jarrutella intoa kokeilla ihmeitä lupaavia kikkoja ja valaista, mistä detoxissa oikeastaan on kysymys. Tälle sivulle olen koonnut yleisimpiä detox- eli puhdistuskuureihin liittyviä käsityksiä, joihin työssäni olen törmännyt.

Tunnistatko niistä jonkun?

*************

Puhdistuskuurit ovat trendikästä hömppää

Meillä länsimaissa puhdistuskuurit puetaan helposti trendikkääksi ilmiöksi, vaikka sen käyttö terveydenhoidossa on ikivanha. Esimerkiksi voi ottaa intialaisen ayurveda-perinteen, jonka mukaan kuona-aineet, toksiinit ja stressi väsyttävät kehon järjestelmiä ja ilman säännöllistä puhdistautumisjaksoa, johtavat sairastumiseen.

Myös muissa perinteisissä terveydenhoitojärjestelmissä ymmärrys toksiinien poiston tarpeellisuudesta sairauksien ennaltaehkäisyssä ja paranemisessa on näkynyt jo tuhansia vuosia – eivätkä käytänteet ole hiipuneet.

Modernin länsimaisen lääketieteen parissa toksisuudesta puhutaan kuitenkin edelleen vähän. Siitäkin huolimatta, että altistumme toksiineille kasvavassa määrin. Viisaammat ovat laskeneet, että toisen maailmansodan jälkeen on keksitty yli 70 000 uutta kemikaalia.

…tosin osa niistä on nyttemmin onneksi myös kielletty (esim. DDT ja asbesti). Voisiko se kertoa, ettei kemikaalien turvallisuuteen kannata sinisilmäisesti luottaa? Esimerkiksi altistumme päivittäin lukuisille yhdisteille, jotka voidaan luokitella karsinogeeneiksi. Turvarajat eivät kerro, mitä yhdisteiden cocktail aiheuttaa ­– saatika huomioi puhdistusjärjestelmämme väsymistä kumuloituvan taakan alla.

 

Puhdistuskuurien vaikutuksista ei ole tieteellistä näyttöä

Detox eli detoksifikaatio on luonnollinen, automaattisesti tapahtuva prosessi, jota ilman emme pysyisi hengissä. Peruspuhdistus on siis jollain tasolla käynnissä koko ajan, mutta riittääkö se puhdistamaan kudoksiin jo kertyneet myrkyt tai estämään niiden kumuloitumisen?

Funktionaalisessa lääketieteessä elimistön detoksifikaatioprosessien tehostaminen puhdistuskuurien avulla on tunnettu jo kauan ja aiheesta on tehty lukuisia tutkimuksia (ks. esim. mittava Textbook of Functional Medicine). Toksisuuden ja sairauksien yhteydestä on runsaasti myös käytännön näyttöä ja sen huomioiva kokonaisvaltainen terveydenhoito kasvattaa jatkuvasti suosiotaan.

Kukin voi myös itse kokeilla, mitä arkipäiväiselle oireille tapahtuu, kun elimistön puhdistusjärjestelmälle annetaan hyvin laaditun puhdistuskuurin avulla lisätukea. Kokonaisvaltaisuuden nimissä kannattaa fyysisen ulottuvuuden lisäksi myös huomioida henkinen kuona (jatkuva kiire ja stressi, kuluttavat ajatusmallit, negatiivisuus…), joka rasittaa hyvinvointiamme.

Voi myös kysyä, onko toksisuudesta hyötyä? Tunnistatko edes oireita? Entä mihin pisteeseen saakka haitat ovat piileviä? Miksi jäädä odottamaan käytännön näyttöä kemikaalien haittavaikutuksista (esim. kasvi- ja ympäristömyrkyt), jos voimme helpoilla valinnoilla elää puhtaammin ja olla riskeeraamatta omaa kallisarvoista terveyttämme!

 

Puhdistuskuureissa on kyse hetkellisistä vaikutuksista, ei pysyvistä tuloksista

Puhdistuskuurit ovat nimensä mukaisesti kuureja eli ne alkavat ja loppuvat. Niiden aikana tehostetaan elimistön puhdistumista, uusiutumista ja palautumista tavoilla, jotka poikkeavat ns. tavallisesta elämäntavasta. Niiden ei ole tarkoitus korvata normaaleja elämäntapoja pysyvästi.

Itse en kuitenkaan suosittele mitään sellaista kuuria, josta ei voi ottaa käytäntöjä myös tavallisen arjen tueksi. Tämän vuoksi Ravitseva Detox -ohjelma sisältää runsaasti helppoja tapoja ja vaihtoehtoisia toimia, joita voi – ja kannattaa – ylläpitää myös ohjelman ulkopuolella. Ohjelmassa on mahdollista edetä omaan tahtiin, opetella rauhassa uusia tapoja ja arvioida niiden vaikutuksia omaan hyvinvointiin.

Pysyvät tulokset edellyttävät siis elämäntapamuutoksia, joita myös puhdistuskuuri voi opettaa. Vaikka täydellisen ”puhdas” elämäntapa ei nyky-yheiskunnassa ole mahdollista, voi omilla päivittäisillä valinnoilla merkittävästi vaikuttaa omaan myrkkyaltistukseen – sekä intensiivisemmän puhdistuksen avulla antaa säännöllisin väliajoin elimistölle sen kaipaamaa lisätukea.

Toki moni markkinoilla olevista puhdistuskuureista keskittyy vain pikaratkaisuihin, mutta on sanomattakin selvää, että silloin myös tulokset ovat jäävät pikaisiksi…

 

Puhdistuskuuri tarkoittaa laihdutuskuuria

Moni tarttuu puhdistuskuuriin etsiessään nopeaa keinoa laihtua. Eikä ihme; monet puhdistuskuurit ja detox-valmisteet markkinoidaan laihdutusmenetelminä ja niiden luvataan karistavan kiloja salamannopeasti. Valitettavasti nopea ratkaisu on harvoin (jos koskaan) kestävä. Kilot kertyvät takaisin viimeistään kuurin loputtua – tutkimusten mukaan yleensä korkojen kera.

Fiksusti laaditun puhdistusohjelman keskiössä ei ole laihduttaminen, vaan elimistön toiminnan tasapainoittaminen, elvyttäminen ja uudistaminen – ja niiden kautta parempi vointi. Puhdistuskuurin aikana on tärkeä nauttia laadukasta ravintoa, ei kituuttaa väkisin nälässä liian vähäisin kalorein.

Se ei kuitenkaan poissulje laihtumista – päinvastoin; puhtaaseen, laadukkaaseen ravintoon siirtyminen ja muut puhdistavat toimenpiteet saavat todennäköisesti ylimääräisiä kiloja liikkeelle. Rasvakudos on toksiinien varastointipaikka, josta elimistön ei tarvitse enää pitää kynsin hampain kiinni, kun toksiinit saadaan liikkeelle ja puhdistusprosessit alkavat toimia aktiivisesti. Elimistön uudelleenkäynnistämisen jälkeen kiloilla ei myöskään ole tarvetta kertyä takaisin – edellyttäen jatkossakin kiinnität huomiota oppeihin, joita ohjelman aikana saat.

Tähän sopii hyvin yhden detox-asiakkaani palaute: “Suorastaan surkuhupaisaa, että ensimmäisen kerran kun en yritä laihduttaa, se tapahtuu vahingossa. Enkä tämän tietopläjäyksen jälkeen halua enää kiloja kerryttäviin elämäntapoihin palata. Loistava alkusysäys elämäntaparemonttiin, vaikka se ei edes ollut kiikarissa :)

Puhdistuskuurit ovat haitallisia

Perusohje on: tiedä mitä teet, miksi ja miten. En kannusta ketään toteuttamaan yhtäkään puhdistuskuuria ennen kuin on perillä sen vaikutusmekanismeista. En myöskään kannata kuureja, jotka ovat liian rankkoja elimistölle.

Tämän vuoksi Ravitseva Detox -ohjelma ei sisällä ainostaan ohjeita, kuinka sen aikana tulee syödä ja toimia, vaan niiden lisäksi kattavan tietopaketin detoxista ja toksiineista, sekä niiden vaikutuksesta elimistön toimintaan ja terveyteen kokonaisvaltaisesti.

(Samainen periaate pätee antamaani valmennukseen aina, koska käytännön kautta olen havainnut ohjeiden syvemmän ymmärryksen olevan edellytys onnistuneelle toiminnalle ja kestäville tuloksille.)

Haitallisuuselementti jää aika minimaaliseksi, kun puhdistuskuurin aikana noudatettava ruokavalio perustuu oikeaan ruokaan, riittävään energiansaantiin ja laadukkaisiin, ruokaperäisiin ravintolisiin. (Huom: erikoisryhmät, kuten vakavasti sairaat, raskaana olevat, lapset ja vanhukset ovat asia erikseen.)

Ihmeitä lupaavien nestekuurien tarjoajat lienevät asiasta toista mieltä tai sitten vain ottavat toiminnassaan tietoisen riskin.

 

Puhdistuskuuri vaatii tauon arjesta

Jos aikomuksena olisi puhdistaa elimistöä erittäin matalaenergisellä menetelmällä (esim. vihermehu-vesipaasto), olisi tauko normaaliarjesta tarpeellinen. Kyseiset metodit voivat tuoda terveyshyötyjä, mutta niiden jatkaminen muutamaa päivää pidempään, on mielestäni suurimmalle osalle meistä kyseenalaista – ja asiakkaideni kertoman mukaan myös erittäin haastavaa.

Kun detox-ruokavalio sisältää riittävästi energiaa, runsaasti ravinteita sekä suosii kokonaista ruokaa, on se helposti sovitettavissa osaksi arkea. En usko, että monellakaan meistä on mahdollista ottaa sapattivapaata arjesta ja toteuttaa puhdistuskuuri täydellisen irtioton vallitessa.

Toki rauhoittuminen ja turhien rasitteiden karsiminen on tärkeää, jos haluaa tehdä detoxista mahdollisimman kokonaisvaltaisen kokemuksen. Siihen kuitenkin riittää varsin arkiset muutokset ja työkalut, joista myös Ravitseva Detox -ohjelmassa ohjeistan.

 

Puhdistuskuuri on kasvisyöjille ja superfood-faneille ok, mutta minulle liian erikoista

Oma lähtötilanne on hyvä huomioida ennen yhdenkään puhdistuskuurin aloittamista. Jos syöt pääasiassa valmisruokaa, minimaalisesti kasviksia sekä juot runsaasti kahvia ja alkoholia usein, en missään nimessä suosittele loikkaamaan millekään kuurille sekunnissa.

Se ei kuitenkaan tarkoita, ettei putsaus olisi sinua varten – päinvastoin: epäterveellisten elämäntapojen aiheuttama kuorma on suotavaa siivota ja opetella sen myötä tasapainoisia, terveyttä tukevia ruokailutottumuksia ja tapoja. Muutosta ei kuitenkaan tule tehdä yhdessä yössä tai tavalla, joka edellyttää sinulle vieraiden, ihmetystä aiheuttavien valmisteiden varaan heittäytymistä.

Jos taas lähtötasosi on jo terveellinen ja puhdistava ruokavalio tuttu, voit edetä hieman rivakammin ja ottaa käyttöön menetelmiä, joiden opettelu ei vaadi sinulta suuria ponnistuksia. Mikäli elämäntapasi on normaalistikin puhdistusprosesseja tukeva, voi puhdistuskuuri tarkoittaa sinulle ajoittaista hienosäätöä, piilevien ruokayliherkkyyksien tunnistamista, rauhoittumista ja oman kehon parempaa tuntemusta.

Asiakkaiden kautta näen jatkuvasti hyvinkin erilaisia ruokavalioita ja valmennustyössä koen yksilöllisiin tarpeisiin mukautumisen erittäin tärkeäksi. Yksilöllisyys tulee mielestäni huomioida myös puhdistuskuureissa. Siksi laatimani ohjelma sisältää vaihtoehtoja ja huomioita, joiden pohjalta jokainen voi toteuttaa ohjelman omaan lähtötasoonsa sopivalla tavalla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *